Twingly statistik

21 februari 2006

Laguttagningar

Tisdag, 2 November 1999

Att plocka ut ett lag är ett mindre helvete för en tränare.
I idrottskretsar har det snackats mycket om Anderlecht-spelaren Pär Zetterberg. Han fick nog av det svenska landslaget i fotboll och förbundskapten Tommy Söderberg.

Det har skrivits spaltkilometrar om detta. Hela våren, sommaren och nu in på hösten. Experter ville ha honom med i landslaget precis som publiken.
Han agerade som ett rivjärn i matcherna och bjöd på det där lilla extra som piffade upp anrättningen. Helt i publikens smak.

Men för en som ska plocka ut ett lag är detta helt ovidkommande. Då är det viktiga att spelaren passar in i laget. Nu kan det konstateras att Pär Zetterberg inte gjorde det.
För oss utomstående kan ju det verka märkligt, men vi vet för lite och bör inte heller lägga oss i.

Både Pär och Tommy är rörande ense om att de inte talar samma språk när det gäller fotboll. Då är det förstås rätt att gå skilda vägar. Och att det är spelaren som får stryka på foten är inte alls konstigt. Passar man inte in i mönstret är det bara att acceptera.

Vid en laguttagning kan man sällan plocka ut de enskilt bästa spelarna. Så kallade världslag brukar ju presenteras ibland och spelar en och annan match. Mycket sällan blir det med ett bra resultat.
Istället handlar det om att hitta de så kallade lagspelare, vilka tillför laget en helt annan dimension.
De växer inte på träd, minst lika sällsynta som den där extrema spelbegåvning en del har.

Att då vara den förbundskapten eller tränare som ska sätta samman sitt lag är inte en enkel sak. Blekingelaget mot Pressens lag i fotboll är ett bra bevis på detta, utan att jämföra vidare.
Kontentan är att laget går i första hand, den enskilde spelaren får – och ska – alltid stå tillbaka.

Det här vet alla spelare om som ingår i lag. Därför borde inte frågor typ tvisten Zetterberg och Söderberg bli så stora.
Här i Blekinge finns förstås många exempel med liknande resultat. Men det är förstås riktigt kul att diskutera. Kompisar emellan märker man snart att det finns olika syner. Den spelare jag tycker är bra, tycker nästa är kass. Vi tittar förmodligen på två helt skilda saker.
För den som tar ut laget gäller bara laget.

Det är väl därför det heter laguttagning och inte spelaruttagning...

Inga kommentarer: