Twingly statistik

24 januari 2012

Undersök journalisterna!

Eftersnacket kring medias roll i Juholts avgång fortsätter.

Det är bra att den förs, men den kommer för sent, enligt mitt sätt att se på det. Därför att det vi fått se och vara med om är ett drev som slår allt. Precis allt. Ingen annan modern politiker har satts under denna press.
Det är detta som är så märkligt.

Håkan Juholt var inte statsminister, han var inte budgetansvarig heller. Ändå dryftades det i flera månader om hans skuggbudget och hur den hade kommit till. Var det verkligen en viktig fråga?
Juholt skulle också ställas till svars för precis varenda litet ord som han sa.

Om vi nu applicerar samma metod på samtliga politiker i hela landet, så kan ingen säga ett jota. Risken är nämligen uppenbar att ett förlupet ord kommer med.

Jag har skrivit det förut och gör det igen: media har en hemläxa av modell större att göra efter det som hänt. Journaliststuderande bör per omgående lyfta frågan på de skolor de läser. Lärare och professorer, jämte rektorer, ska givetvis också lyfta upp frågan till debatt.

Media i Sverige börjar allt mer likna rena tramset. Det som uppvisats de senaste månaderna är vare sig bra journalistik eller relevant. Vad som vore intressant att mäta är hur förtroendet för journalister ser ut. Jag är övertygad att om man sen ställde journalisternas namn mot varandra så skulle vi få se ganska intressanta diagram.

Det hade också varit roligt med lite grävande journalistik kring hela drevet som helhet. Å andra sidan sitter det tusen flugor på en kodynga så måste jag också sätta mig där. De kan ju inte ha fel! Eller?

Martin Mobergs betraktelser: Om en moderat statsminister, som är ute på slak lina

Alliansfritt Sverige: Reinfeldts grodor

Mediebruset.se: Mediedrev eller drevmedier – vad kommer nu?

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet