Twingly statistik

25 maj 2009

Guttamåla - Schyffert

Guttamåla har kommit med på den svenska kartan. Det kan byborna tacka Henrik Schyffert för.

I en monolog som han nu kört land och rike runt med kommer det fram att han föddes i blekingska Guttamåla.
Fadern var stridspilot och lämnade säkert F17 i Kallinge för uppdrag i huvudstan.

Den gångna helgen hade SVT den goda smaken att sända Henrik Schyfferts framträdande. Och när Henrik frågade om Guttamåla, var det ingen som visste var det låg. De visste väl knappt var Blekinge ligger…egentligen.

I sanningens namn kan jag också avslöja att det finns flera Guttamåla, bland annat i Kalmar län. Men det är en annan historia det, likväl som att det finns en byhåla i blekingska Backaryd som heter Stockholm…

Men jag vet var det blekingska Guttamåla ligger. En liten trevlig by som hade skola och liten affär. En gång i tiden, alltså.
Skolan är sedan länge nedlagd, men står kvar och ett tag kunde man hyra den och ha fester i. Affären är givetvis också borta sedan många, många år.

Landskapet runt omkring är typiskt Blekinge. Lite kuperat på sina håll, massa sten och stenmurar, fält med åkermark, åar och skogssjöar. Ett habitat där mängder av växter och djur lever.

Jag har vandrat och cyklat genom Guttamåla många gånger. Det är så härligt att stanna till i såna små byar, tänka och fundera hur livet en gång varit.

Ibland är det ganska viktigt att vi inte bara rusar på.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Zappa!
Vi är i 60-årsåldern min fru och jag, och vi ser båda det nostalgiska nöjet i att göra små dagsutflykter i detta fantastiska landskap.Som utgångspunkt har vi vårt gamla torp i Möljeryd byggt runt 1910 och i välbevarat 50-talsskick både ute och inne. En Lisa för själen som jag önskar alla skulle få uppleva! MVH Cesar m fru!

Anonym sa...

Ja, så var det då Henriks lärarinna som tolkade Guttamåla som att det skulle vara Guatemala.........men..... det var ju Henriks poäng!

zappa sa...

Grattis Cesar med fru!
Möljeryd är ju också en fin pärla.
Ligger fint med tanke på lite utflykter.
Passa på att ta ett besök i skomakartorpet, norr om Bräkne-Hoby mot Strångamåla.
Ett kanonställe att slå sig ner och ta en kaffe med våffla och sedan köpa något hantverk.

Länk till mer om skomakartorpet: http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=272482

Anonym sa...

Tack för tipset om torpet.
Ett kanonställe. Var där igår och fikade. Mysigt.
Henry

Anonym sa...

Som barn fick jag resa till just Guttamalas gamla skola, lärabostaden var vid denna tid (läs: 1974) sommarnöjet för min familj. Det var faktiskt allra första gangen jag passade mina semester i sverige, men inte det sista. Första intrycket var: ja, sa menade gud när han skapade mig, här vill jag bara vara! Sedan dess har jag alltid längtad tillbaka och lärde mig svenska (fast inte i skolan, därför gör jag sa manga fel!) Nuförtiden har dom stora problem med den gamla skolan har jag nyss läst i nätet, vad synd om det skulle rivas! För nagra ar sen stod det visserligen ännu, men jag fann ingen där när jag akte dit, därför kunde jag inte titta in.
mvh fran Sonja Sell i Tyskland

zappa sa...

Tack för just din berättelse, Sonja Sell.