Twingly statistik

6 december 2011

Våra bostadsvillkor

Den största och enskilda gruppen människor i vårt samhälle är de som bor själva. Med andra ord singel. Detta kan man göra av en rad med orsaker. Men det märkliga är att knappt några politiker pratar om denna gruppen människor.

Varför måste man ju fråga sig?

Jag tänker göra det nu och tala om att vi har en snedvriden bostadspolitik. Det är dyrare att hyra sig en lägenhet än att köpa en. Varför det ska straffa sig att hyra måste man ju fråga sig. Jag vet inte och begriper det bara inte. Avdrag som fungerar hos en privat fastighets-, lägenhetsinnehavare, fungerar inte för den som hyr.

Allmännyttan kan exempelvis inte använda sig av rot-avdrag. Helt obegripligt! Inte minst med tanke på att de flesta kåkar hos allmännyttan uppfördes för femtio-sextio år sen. De är nu så slitna och gistna att många knappt vågar öppna ett fönster i dem. De riskerar att antingen gå sönder eller så trillar hela fönstret ut.

Vi måste få en bostadspolitik värdig namnet. Jag vet att det inte varit bra under en himla massa år, visst, Men nu måste det till krafttag och lösa detta.
Oppositionen borde kunna driva på frågan och se till att de som hyr bostäder får liknande villkor de som köper.

“Köper” är ju egentligen fel ord. Ingen gör det. Man lånar pengar och hyr egentligen. Så är det. Precis som den som hyr hos allmännyttan. Men av någon anledning så ska det vara orättvisa förhållanden.

Det måste man ändra på. Gör man det så skulle sysselsättningen sätta fart på allvar när mängder av fastigheter har ett skriande behov av renovering.

Men i slutändan handlar det bara om att skapa en rättvis bostadspolitik.
Inget annat!

Ändra nu!

Inga kommentarer: