Twingly statistik

7 december 2011

Moms på korv och kaffe?

Vissa nyheter vill man inte höra talas om.

Igår fattade EU-kommissionen beslut om att moms även ska betalas av ideella föreningar. I Sverige har vi haft undantag från denna regel och många vill nog att det så ska förbli.
Men i EU ser man saken annorlunda. För deras del vill man rensa i sina rabatter av olika undantag. Man vill helt enkelt se ett enat EU med samma regler. Därför ska nu också ideella föreningar åläggas betala moms.

Frågan är inte ny och bör inte komma som ett dråpslag för någon. Sverige har nämligen långt innan svarat på varför man vill ha nuvarande regler i Sverige. Nu kan vi också vänta oss att Sverige tar strid mot moms. Allt annat vore ju märkligt. Detta kommer bli en utdragen process av sällan skådat slag, tror jag.
Men jag är också rädd för att EU kommer få igenom sina krav. Det blir moms även för ideella föreningar. Hur lång tid det kommer ta innan momsskyldigheten gäller återstår att se.

-Föreningslivet spelar en oerhört stor roll för samhället och för att det ska fungera. Det kan inte vara ett samhällsintresse att föreningarna ska ägna kvällarna åt momsregistrering, säger Anders Borg till TT.
Ämnet lär fortsätta rulla vidare och när det klubbas igenom i EU-parlamentet återstår att se. Nu gäller att förbereda sig för det. Att vi skulle krångla oss ur denna situation tror jag inte ett dugg på.

Inga kommentarer: