Twingly statistik

28 mars 2011

Skoldebatten får aldrig avstanna

I ett gammalt inlägg jag haft om en skoldebatt så har Sture Eriksson svarat. Han är docent i psykologi och är universitetslektor och folkskollärare.

Titta på länkarna så blir det snart lite klarare för er.

Till sist ett tack till Sture Eriksson.

http://zappafan.blogspot.com/2009/08/inlagg-i-skoldebatten.html

http://home.swipnet.se/StureEriksson/

26 mars 2011

Viktigt meddelande!

Gå inte ur a-kassan!

Du som blivit arbetslös och kanske stämplat ut alla dagar i din a-kassa bör läsa. Alla andra ska läsa för att förstå hur saker och ting fungerar.

Efter en a-kassa om 450 dagar så har man stämplat ut. Din ersättning har då skötts av den a-kassa man tillhör och ersättningsnivån är baserad på den lön man haft.
Så långt är det inte svårt förstå.

Men efter dessa stämplingsdagar så kan man hamna i de berömda faserna, från siffran 1 via nummer 2 till slutfasen 3.
Då får den enskilde ett aktivitetsstöd. Ett stöd som också baseras på den a-kassa man haft. Med andra ord om du exempelvis haft 590 kronor om dagen innan skatt på a-kassa, så får du samma ersättning i aktivitetsstöd.

Denna utbetalning sker nu helt via Försäkringskassan och din a-kassa är inte involverad mer än att de talar om vilken ersättning du ska ha.

I takt med lång arbetslöshet så jagar man in alla pengar som bara går. En a-kasseavgift kan vara en sådan sak.
Men går du ur a-kassan så försvinner din ersättningsnivå.

Tyvärr är det inte alla som fattat detta. Och när de väl fattat så är det ju för sent. Ha koll på dina fackliga rättigheter och organisera dig.
Det är min enkla medicin.

Gå sedan med i facket och betala till din a-kassa. Det är faktiskt värt varenda öre. Inte minst den dag då det mest otroliga händer just dig: arbetslöshet.

Ungefär lika otroligt som att kärnkraftverk havererar…

 

Martin Mobergs blogg: Om en väsentlig skillnad mellan dagens FASa och plusjobben

23 mars 2011

Fas 3 – djävulens påfund

Sitter och googlar runt lite på ordet fas 3. Det är inte mycket positiva tongångar jag möts av.

Auschwitz

På blogg efter blogg avhyvlas ämnet. Från politiskt håll är det inte så mycket till väsen. Det förvånar mig oerhört. Om oppositionen klart och tydligt tar avstånd från den här arbetsmarknadspolitiken, så kan de ju ta politiska poäng enkelt.

Själva ordet Fas 3 har jag hela tiden varit motståndare till. Redan innan det faktiskt beslutades om. Hur människor i vår riksdag kan sitta och komma på så dumma ord är helt obegripligt.
Min enda tanke då är samma som nu. Hitler-tyskland. Hitler skulle en gång för alla lösa “judefrågan”, han valde sitt sätt.
Regeringen vill lösa “arbetslösheten”, de väljer Fas 3.
Skrämmande likheter.

Sen hittar jag faktiskt ett inlägg i ett forum som precis tar upp samma tankar. Här dras jämförelsen mellan fas 3 och Auschwitz. Jag är helt med på resonemanget och kan bara instämma.

Vetenskapligt finns inga belägg för att fas 3 är den enda möjliga vägen. Tvärtom visar allt på att de som hamnar i fas 3 aldrig kommer där ifrån. Med andra ord har man gjort människor än mer bidragsberoende.

Arbeit macht frei. Vi vet alla att det var Reinfeldt och Borg som egentligen beställde den skylten. Det liksom skulle fullborda hela faktumet och därmed sluta cirkeln till  jämförelsen Hitler-tyskland och fas 3.

 

Martin Mobergs blogg: Om skillnaden mellan plusjobb och fas 3

Fas 3

Arbetslös.nu: Om fördelar och nackdelar, förbättringar etc

Arbetssökande; Fas 3: debatt.passagen.se

21 mars 2011

Monty Pyhton – 69:a - Ibiza

Djäklar också. Sen jag hittade den där plastpåsen från 1983 och faktiskt börjat minnas just det året så snurrar det allt mer i min skalle.

Jag börjar minnas mer och mer detaljer från Ibiza. Hon den urläckra tjejen som skulle stöta på min kompis, men hamnade hos mig! Han ville inte ha öns snyggaste!
Jag begrep inte varför.

Han och jag arbetade ihop lite i början av 80-talet. Sen bara stack han. Drog till annat land, öppnade eget, skrev nån bok, och sen flyttade hem till barndomsstaden igen. Efter 20 år i landsflykt.

Inom kort kommer jag uppsöka honom. Men vi ska inte prata minnen från Ibiza. Det lovar jag.
Men det jag kommer ihåg så här långt summeras bra av Python.
Med den texten hyllar jag det motsatta könet.
Jag älskar er!

Monty Python: Sit On My Face
Sit on my face and tell me that you love me
I'll sit on your face and tell you I love you too
I love to hear you oralize
When I'm between your thighs
You blow me away

Sit on my face and let my lips embrace you
I'll sit on your face and then I'll love you truly
Life can be fine if we both sixty nine
If we sit on our faces in all sorts of places
And play till we're blown away

20 mars 2011

En påse

Det är en plastpåse från 1983 som får mig att minnas. Ibiza.
Jag var där mitt i sommaren, juli, varmt som bara den och vi åkte med Club 33. Låten Vamos a la playa låg listetta och blev en riktig plåga.

Det är den påse jag fick från affären när vinylen med denna plåga inhandlades.
Tänk att jag haft påsen kvar sedan 1983? Jag har inte sparat den av någon speciell anledning, utan den har hamnat i en låda där jag lägger alla mina plastpåsar.

Sedan bara dök den upp!

ibiza

Ibiza 1983 under 14 dagar var verkligen en grej. Man sjöng och vi söp varenda timme. Vi hittade på egna sånger på temat “jag är lika glad för det, men gladast är nog …..”

Festerna började på sena eftermiddagen och slutade vid gryningen. Ibiza var också den plats där jag först såg fotbollshuliganer. De kom från England och invaderade pubarna. Sen slog de som fan när de drabbade samman.

En gång hamnar jag mitt i högen av dessa virrpannor som slog med allt de hittade. Spanska polisen kom med folkvagnsbussar och knackade folk i skallarna och sen dumpades de in i bussarna.

Även jag!

Helt oskyldig hamnade jag bland ett gäng fotbollshuliganer. Vidrigt är ordet. Gänget tittade ut mig och de förstod ganska snart att jag var en utböling.
Efter diverse turer måste jag köpa mig från polisen och hel reskassan var borta. Käket löste sig ändå, jag fick äta och dricka gratis på en pub. Det fixade resebolaget, som tydligen visste hur de här poliserna fungerar.

Tja, hela reskassan var egentligen inte slut. 100 spänn hade jag sparat undan. Den skulle behövas för att kunna tanka Volvo 142:an och köra 20 mil hem från flygplatsen.
Plånboken med hundralappen förvarades på säkert ställe.

På flyget hem lägger jag den i stolsfickan framför. Glömmer den givetvis när jag kliver av. Planet skulle vidare per omgående till Norge. Men jag sa ifrån redan i nån korridor, meddelade också var jag suttit.

Men nä, ingen plånbok.
Pank, helt pank var jag nu. Tillsammans med två kompisar som inte hade vett att spara nån krona alls. Men en av dem hade nån släkting ganska nära flygplatsen. Hon väcktes upp typ klockan fem på morgonen. Kompisen förklarade läget.

Vi fick ta oss till henne. Hur kommer jag inte ihåg. Väl framme bjuds vi på frukost och jag lämnar henne efter att fått låna en hundralapp.

Vi kom hem och den där hundralappen fick jag aldrig tillfälle att betala tillbaka. Kvinnan är säkert både död och begraven numera. Hoppas hon förlät mig för att betalningen aldrig gjordes upp.

Vilka konstiga minnen en ynklig plastpåse kan göra en påmind om!

19 mars 2011

Stoppa kärnkraften nu!

Kärnkraften är farlig. Varför ska det vara så svårt fatta?
Ivrarna av kärnkraft menar att alla energislag har sina påverkningar.
Visst, så är det kanske.

Men kärnkraftens påverkan är inte försumbar.

Redan när det begav sig med folkomröstning var jag emot skiten. Och är fortfarande. Den lilla gula knappen har suttit där på kylskåpet sedan omröstningen. Den är den dagliga påminnelsen om att jag inte ska sväva ut och få några andra märkliga fantasier.

Utan verkligen hålla mig på jorden.

Kärnkraften ska givetvis inte byggas ut. Den ska avvecklas. Snabbt borde man kunna göra det också.

För att, som regeringen hade sagt, öka drivkrafterna till alternativ, så borde man ge energiföretagen max tio år. Sen ska skiten bort.
atomkraft

Om vi växlar över nu så kommer Sverige ligga på ett kunnande som exakt varje land i hela världen skulle vilja köpa.
Den nya gröna vågen skapar massor av arbete och inte minst stora fördelar för alla.

Martin Mobergs blogg: Om kärnkraften den “ofelbara” energikällan

Aftonbladet: Fukushima kan ha kylning i helgen

Aftonbladet: Kärnkraftschefen bröt ihop

Aftonbladets Ingvar Persson: Nu kan vi säga Fukushima

Aftonbladet: Debatt: “Delvis härdsmälta har redan skett”

15 mars 2011

Belägg efter belägg besannas

Fas 3 ger inga jobb.
Det visar nu SVT Rapport i en undersökning.
Endast en ynka procent gick vidare till ett jobb!!!

Inget är nytt i detta. Jag är ingen forskare, men har tagit upp detta för två år sedan. Ingen, säger ingen har tagit reda på sanningen om hur det ligger till med de olika faserna efter det att en arbetslös stämplat ut.

Det som dessa människor hamnar i är inte människovärdigt. När de väl kommer till Fas 3 så har allt hopp och självförtroende gått ur dem.

Snacket om “drivkraft” och “att det ska löna sig arbeta” är floskler som inte håller. Regeringens resonemang kan varje människa med sunt bondförnuft slå hål på.

Hur vi kan ha en opposition som varit så tigande i frågan, är för mig en stor gåta.

De som hamnar i Fas 3 borde bli statligt anställda. Man kan också plussa på deras inkomst med ett par tusen mer i månaden. På detta skulle samhället tjäna mer än vad man gör nu.

Var finns alla som borde begripa detta? varför hörs inte deras röster i debatten?
Har de gett upp som många arbetslösa, eller vad händer?

Martin Mobergs blogg: Inget nytt jobb efter Fas 3, någon so(m) är förvånad?

11 mars 2011

Heter det samlaga?

Jag träffar en kvinna. Vi pratar spisar, vi pratar matlagning och lite av varje.

Då tänker jag det hade ju varit trevligt om vi hade lagat mat tillsammans nån gång. Kvinnan kunde vara min egen mor, så det finns liksom ingen baktanke med det hela.

Mer än att det hade kunnat vara lite roligt, så där.

Jag har en mening klar i skallen.
- Vi skulle kanske kunna samlaga någon gång?

Men jag säger det givetvis inte. På nåt sätt undrar man ju hur ett ord som samlaga kan dyka upp. Finns det verkligen ett sånt ord? Och betyder det i så fall att man lagar mat tillsammans med någon?
Eller betyder det helt enkelt att man har samlag?

Freudiansk felsägning är det ju inte heller, inte minst eftersom jag inget säger och tanken på samlag är inte heller korrekt.

Fast visst, jag tackar sällan nej när tillfälle ges, det kan jag erkänna.

10 mars 2011

Reinfeldt snackar strunt

Statsminister Reinfeldts kommentar till tv4 text om valet av Håkan Juholt till partiledare hos sossarna är märklig.

Så här säger han enligt text-tv:
”Moderaterna betonar förnyelse. Nu ser Socialdemokraterna ut att välja en partiledare som aggressivt talar emot idéer om förnyelse.”

Allt alltså enligt tv4 text-tv.
Om de återgett honom rätt så är det ett konstigt uttalande och som givetvis kommer reta gallfeber på alla väljare som inte röstar borgerligt.

För det första: förnyelse.

  • Är det verkligen förnyelse av moderater att erbjuda skattesänkningar?
  • Är det verkligen förnyelse av moderater att inte bedriva en arbetsmarknadspolitik?
  • Är det verkligen förnyelse av moderater att inte sjuka människor ska kunna vara sjuka och ha en trygghet?
  • Är det verkligen förnyelse av moderater att låta arbetslösa utförsäkras och sen köras i olika fas-program för att sedan hamna i Fas 3 som ingen tror på?
  • Är det verkligen förnyelse av moderater att vara så kallsinniga och hjärtlösa mot det egna folket?

Svaret är givetvis nej på samtliga frågor. Reinfeldt bedriver ingen förnyelse alls. Han klär bara om en gammal politik med andra ord. De som har lite vett i skallen har genomskådat detta. Oavsett hur Reinfeldt försöker svänga sig.

Om han ser på sin egen politik som en förnyelse och att det är bra för Sverige och dess medborgare, så vill jag inte vara med längre.

Förnyelse av detta slaget är inget annat än ett hån mot alla som straffas för att en liten elit ska få det mycket bättre.

Man blir förbannad och förstår människor i andra delar av världen som går ut och skriker på gator torg. Men Reinfeldt vet att han klarar sig.

Han slår nämligen på de allra svagaste grupperna i samhället.
Fy, fan vilken statsminister alltså.
Han cyklade i diket ordentligt med detta uttalandet. Någon hjälp av alla de hans politik skadat lär han inte få. Han kan gott ligga där och kräla i smutsen.

Ta kampen nu, både Juholt och Jämtin! Låt inte detta stå oemotsagt.

Martin Mobergs blogg: Öppet brev från SKR till regeringen Reinfeldt om den sjuka sjukförsäkringen

Grattis sossar!

Det blir en bra partiledare i Håkan Juholt. Han kommer bli kanon, tror jag.

Håkan Juholts sätt att prata och agitera är kraftfullt och tydligt. Man förstår vad han säger, även om han kommer från Kalmar.

De som tror det kommer bli ett dåligt val av partiledare vet förstås inte vad de snackar om. Så enkelt är det.

Men lite lustigt är det ändå att s läckte märkliga uppgifter till Aftonbladet under gårdagen. Där menade man att Juholt på inget vis skulle kunna väljas. Ett halvt dygn, knappt det, så är det han, lika förbannat!

Håkan Juholt kommer att få börja med att göra en rivstart i partiet. Ingen fan i partitoppen har ju tittat ut och sagt eller gjort något större väsen av sig sedan valet.

Det håller givetvis inte av ett parti som är så här pass stort. Nu gäller att man tar krafttag och faktiskt inför den politik som ändå socialdemokrati står för.

Och om partiet ska ta en politisk sväng så är det vare sig mot höger eller mitten. Man borde gira mer vänster och lämna den olyckliga mittfåran där snart ingen vill ploga sig fram.

Att ligga i en mittfåra är idiotiskt. Det gör bara partier som inte vet vad de vill.

Sossar vet vad de vill. Nu gäller bara tydligt få ut budskapet. Det kommer man klara galant med Håkan Juholt i spetsen.

Av allt att döma blir Carin Jämtin partisekreterare. På den punkten har jag inga synpunkter alls. Men det är en viktig post och kanske man skulle behöva ge den mer status. På det viset skulle man kunna få lite av det dubbla ledarskap som många inom partiet hade önskat sig.

 

Martin Mobergs blogg

Aftonbladet: Håkan Juholt föreslås bli ny socialdemokratisk partiledare

Aftonbladet: Presenterar Håkan Juholt

Aftonbladet: Karin Pettersson: Socialdemokraternas egen comeback kid

Dagens Nyheter: Juholt föreslås bli S-ledare

Expressen: Har aldrig drömt om att bli partiledare för Socialdemokraterna

Expressen: K-G Bergström analyserar valet av Håkan Juholt

Aftonbladet: Han ratas av S-kvinnorna

8 mars 2011

Analys av skiten

Det är när jag ser min egen skit som jag kommer tänka på regeringen. Faktiskt, så illa är det.

Jag är ute på en stor galleria när jag plötsligt blir både illamående och skitnödig, på en och samma gång. Det är liksom inga bra tecken.

Flyr in på en toalett. Den är så äcklig att jag hade nog kräkts utan att bli akut sjuk. Jag fyller handfatet med mina magsafter och från det andra hållet rinner det på också.

Det är i såna stunder man är glad över att de inte har handfatet längre bort än att man kan sitta på stolen och liksom utföra två behov samtidigt.

Tyvärr är det något som inte regeringen har lycktas med. De vill bara tillfredsställa sina egna behov, inte de stora massornas.

Efter väl uträttat mina behov återstår att rensa och göra fint efter sig. En sån sak är att man bland ska spola efter sig. Det gör jag.

Och ser hur vattnet bara stiger och stiger….
Paniken greppar tag i mig. Skiten är på väg att rinna över kanten!

Då slamrar det till och med ett jättesug dras skiten och vattnet bort.
Jag tänker att så kommer det gå för svenska folket också. När de tagit tillräckligt mycket med skit så slår de tillbaka med full kraft mot regeringen.

Reinfeldt och Borg har inget nytt att komma med. Jo, skattesänkningar. Vad annars?
Problemet är att vi egentligen behöver kanske höja skatten, det talar ingen om.

Borgs tittande i en kaffekopp med sump sa i förra veckan att arbetslösheten kommer lösa sig också. Det gör den inte. Höga nivåer lär vi få räkna med i framtiden.

Att den kommer variera från 6 procent och uppåt 10, är mer troligt. I alla fall om landet ska regeras av en regering som egentligen bara har ett enda mål: sänkta skatter.

 

Martin Mobergs blogg: Dagens trams signerat Reinfeldt

Aftonbladet: “Så här får det fan inte vara”

Aftonbladet: Debatt: “Vi lever i ett nytt och råare Sverige”

2 mars 2011

Martin Hansson i Holmsjö

Min mobil ringer. Jag svarar.

- Karlsson, svarar jag, som vanligt.
- Var är du?
- I Holmsjö.
- Va?

- Holmsjö!
- Vad gör man där och var ligger det?
- Jag ska inviga en staty och hålla ett litet invigningstal, förklarar jag.

Här bryts kontakten. Är man i tassemarker så händer sånt. Mobilmaster och annat kan ju inte täcka varenda kvadratmeter mark.

Men det ringer igen och nu är det en annan person som ringer. Samtal nummer två är förvillande likt samtal ett.

Ingen förstår att jag är i Holmsjö för att invigningstala om en staty som sågats ut i trä av en lokal konstnär. Statyn föreställer FIFA-domaren Martin Hansson som råkar bo i just Holmsjö.

Varför jag ska hålla i talet beror på att jag svarade emot när bland annat Aftonbladets Lasse Anrell var som värst på hugget mot domare-Hansson.
Det gillade jag inte och förklarade min synpunkt för Anrell. Jag föreslog också att de två skulle mötas hemma hos Hansson för att “tala ut”.

Men Anrell fegade ur.

Nu är jag faktiskt i Holmsjö. Men här finns ingen staty. I alla fall inte ännu. Men jag tycker faktiskt att man skulle kunna ha en på FIFA-domaren.

Jag åker gärna dit och tar bort ett skynke från statyn.
Fast då vill jag också att Lasse Anrell ska vara på plats.
Jag ser nämligen fram emot att få fika med Martin Hansson och Lasse Anrell.
Samtalet kommer inte bara handla om fotboll. Det blir mycket Holmsjö och pelargoner också.

På det hela kan det bli ett skönt samtal.