Twingly statistik

19 januari 2013

Ta fram sökarlampan

Det finns två saker för opinionen att fokusera på fram tills valet 2014.

  • Inflationsmålet
  • Stärka/utöka den offentliga sektorn

Om vi släpper inflationsmålet och samtidigt låter den offentliga sektorn växa sig stark igen, så löser vi mängder av problem vi idag ser.

Arbetslösheten skulle kunna gå ner riktigt drastiskt. 100.000-tals nya jobb är inga problem att stoppa in i den offentliga sektorn. Det finns mängder av jobb som väntas på att bli utförda. Det kan handla om så kallade “okvalificerade” jobb till mer utbildningskrävande arbeten.

Att tömma papperskorgar i en stad behöver man inte vara högutbildad för. På en vandringsrunda som jag tar flera gånger i veckan finns ungefär tre papperskorgar. Sträckan är 1 mil! Inte underligt att diken och annat är fulla av skräp. Men kommunen vill inte ha papperskorgar, nån måste ju tömma dem…vem ska betala och från vilket konto…

Nä, sätt fart på den här diskussionen och glöm 80-talet då man snackade om att den offentliga sektorn var tärande. Tärande idag måste vi ändå säga att alla de företag är som dykt upp och enbart lever på skattepengar är. Om detta snackas det mindre.

Vi har en arbetsmarknadspolitik som kostar hutlöst mycket. Vet nån hur mycket? Jag vill se de siffrorna. Hur många nya jobb hade vi fått för de pengarna?
Om folk sätts i arbete så löser sig eventuell barnfattigdom och utslagning samt de ökade klyftorna i samhället. Vi skapar ett samhälle där alla är med och bidrar efter sin förmåga. Det är ett sånt samhälle jag vill leva i. Arbetslösa och sjukskrivna är inte per automatik lata.

Om vi inte ska släppa på inflationsmålet så måste de arbetslösa få bättre “betalt”. Men det är verkligen inte rimligt att i ett modernt samhälle slå ut 100.000-tals personer hur som helst. Den kostnad det medför att inte göra dem delaktiga överstiger de pengar det kostar att anställa dem i den offentliga sektorn.

Sätt sökarlampan på detta!

1 kommentar:

Pelle sa...

Bra jobbat! Jag tror som du att vi måste låta oss öka på den offentliga sektorn. Om den växer så kommer allt annat också att växa.