Twingly statistik

9 augusti 2011

Blandekonomi – nu!

Sitter som bäst och kollar in vad som händer ute i den vida världen. Just nu är det kaos över allt. Kapitalismen som system har åter igen kollapsat.

När den slog i taket 2008 var det ingen, möjligen bara jag, som menade att kapitalism som system självdog. Men den läxan som träffade oss alla då, 2008, tycks vara som bortblåst idag.

Hur vi i västvärlden har kunnat hylla USA till den stora grad är förvånande. Varför har alla länder velat införa precis allt som USA har och gör?
Deras skuldberg har i årtionden varit enorma.

obama

Landet är som en kuliss i Hollywood. Lite fint på utsidan och med tunna brädor, bakom står stöttorna och håller upp fasaden.
Var är alla “förstå-sig-på-are”?
Hur kunde ni missa detta?

Kapitalism som system är nu dött! Låt oss konstatera detta faktum. Varför försöka som om inget har hänt.

Allt detta händer när också länder i Europa dukar under. Hela EU-projektet och dess egna valuta är kass. Vi ser nu effekter som faktiskt EU-motståndare flaggat för.

Vad som behövs är faktiskt nya system. I väntan på det hoppas jag att vi kan införa en rejäl blandekonomi i Sverige och i alla andra länder. Med andra ord den sortens system som tillät ett litet land som Sverige få en välfärd som få då hade.

Nu behöver vi ta ut skatter av de allra rikaste. Att man betalar skatt efter sin bärkraft är rättvisast.

Sen måste man reglera den så kallade marknaden. Att avreglera, som tycks vara det alla pratar om, är ju rena snurren.
Marknaden ska ha så lite som möjligt med vår välfärd att göra.
Så är det faktiskt!

 

PS: Om Jonas Sjöstedt blir ny vänsterledare kan partiet räkna med många, många, röster. Jag tycker han är bra och spelade en viktig roll när vi röstade om att vara med i EU eller ej. Med han vid rodret kommer nog också många sossar rösta på honom. Jonas är populär, med all rätta, han är tydlig och sitter inte och svamlar.

 

Martin Mobergs betraktelser: Om en mycket orolig värld…

Aftonbladet ledare: Karin Pettersson: En kris – för demokratin

Inga kommentarer: