Twingly statistik

2 juni 2011

Svensk fotboll måste lyfta

Hela världen skrattar just nu åt svensk fotboll.

Inte nog med att återbuden till svenska landslaget är rekordmånga Dess utom tar nu Svenska Fotbollförbundet och tillämpar regler som funnits i flera år.

Jag tänker givetvis på domare Martin Hansson, Holmsjö, som anmält att supportrar skrek något.

Det slutade med att arrangerande klubb fick betala böter för vad supportrarna vrålat under matchen om.

Nu kommer reaktionerna efter domen. Trots att denna regel funnits sedan 2006 har ingen använt sig av den.

Negativ kritik har framförts i media om detta beslutet. Och det är trots allt lite konstigt. För det är nämligen så att Svenska Fotbollförbundet styrs ju av klubbarna. De går på sina möten fixar fram tävlingsregler och annat. Klubbarna bestämmer alltså och sedan har förbundet bara till att genomföra vad som bestäms.

Tydligen är detta lite svårt att förstå. Men jag har tidigare sagt att förbunden fungerar ungefär som politiken. Svenska Fotbollförbundet är regering och Blekinge FF är kommunfullmäktige, skulle man kunna säga.

Demokrati råder ännu så länge i detta landet och det är på möten och annat som man bestämmer hur saker ska drivas.

Problemet är tydligen att ingen vill sätta sig in i hur det fungerar. För varför allt detta bråkande om en regel som finns och är tagen i demokratisk ordning?

Förmodligen satt folk och sov på mötena och inte brydde sig.

Huliganproblematiken har åter fått ny fart. Nu skriker alla på att regeringen ska göra nåt. Delvis är det rätt när det gäller att kunna porta folk exempelvis. Men vältra inte över allt detta på politikerna.

Alla som går på fotboll har ett ansvar. Ingen ska inbilla mig att dessa som skriker och vrålar högst, eller de som sätter fyr på bengaler och annat, är anonyma människor.

Aldrig. Jag går inte på det.

Den som ser att någon beter sig som en idiot ska givetvis meddela detta så att man slänger ut honom. Ja, jag skriver ”honom”, för det är då ingen tvåbarnsmamma som håller på med sånt här. Sånt kan säkert förekomma, men oftast är det fjollar som inte är några raketforskare.

Roligast var häromveckan när polisen menade på att svensk fotboll ska titta på ishockeyn och kopiera vad de gör. Polisen menade att inom hockeyn är man långt före.

Tveklöst är de långt framme på mängder av områden.

Nu gäller bara att svensk fotboll förstår att andra kan vara bättre också. Först då kanske det kan bli några lösningar.

Svensk fotboll är mer illa ute än man kan ana. På alla plan, faktiskt. Var ju en himla tur att man inte röstade bort 51-procentsregeln i alla fall. Det finns hopp...

Aftonbladet: “Allt ska anmälas”

Aftonbladet: Laul: “Vad fan hände?”

2 kommentarer:

Nizze sa...

Nåt av det vetigaste jag läst kring detta med fotbollens problem.
Bra att du lyfter hur det är organiserat. Svenskan bestämmer självklart ingenting själva utan just klubbarna.
Det kan inte nog understrykas.
Bra jobbat, Karlsson!

Anonym sa...

Riktigt bra skrivet.
Håller Nizze fullständigt.