Twingly statistik

31 oktober 2012

En sak med november

Det finns en sak som är bra med november.

Nämligen att systembolaget släpper ut flera sorters glögg i sina butiker. Dess för innan har det varit torftigt. I morgon blir det premiär med någon bra och kul sort. Jag ser fram emot det.

Politiskt sett finns inget att se fram emot. Bara mörker och elände över allt. Varslen väller fram och samtidigt ökar trycket på att Sverige ska ta emot flyktingar. SD mår som prinsar när det kommer på tal.

Partiet ökar i varje undersökning. Trots att man försöker snygga upp i sina vrår är det ändå ett fult parti med en historia som inte är vacker. Lite samma story kan man faktiskt använda på moderaterna.

De är det där skattesänkarpartiet de alltid varit. Folk som blir sjuka och arbetslösa får skylla sig själva. Innerst inne är de bara lata. Så resonerar de.

Fy fan! Nä, skål ta mig fan!

Martin Mobergs betraktelser: Sjuka sjukförsäkringen och (m)yterna, som envetet försvarar dess existens

Alliansfritt Sverige: Bidragslinjen firar sex år - nu ännu fler med bidrag

24 oktober 2012

Ett talande förnamn

Att agera som det förnamn man har fick i förra veckan ett ansikte.

Förnamnet är Dick och efternamnet Harrison. Jag har länge haft lite respekt för denna historiskt bevandrade person.

Men när han gav sig in och var delaktig i en bok om kungen som skulle lägga fram nån slags sanning: det blev mer än jag kunde ta. Han skulle givetvis aldrig blivit delaktig i denna boken. Varför han kastade sig in i denna debatten förstår jag.

Men det får väl historien berätta. Eller hur Dick?

SvD Kultur: Jag är helt överkörd

Aftonbladet: Dick Harrison i bråk med förlaget

20 oktober 2012

Varroa = regeringen Reinfeldt

bin

Jag är och hälsar på hos några biodlare. De ska bekämpa sina bin mot kvalster, Varroa.

- Den är en parasit, fast den lever inte i symbios med värddjuret. Den här gör att biet till slut dör, berättar en biodlare.
Sen fyller han en spruta med oxalsyra för att bekämpa mot Varroa.

Väl hemma känner jag en liknelse mellan regeringen Reinfeldt och Varroa. Bägge är som parasiter i sina samhällen. Sakta men säkert går bina under likväl som arbetslösa och sjukskrivna.

Jag tror inte lite oxalsyra skulle hjälpa oss människor. Vi behöver helt enkelt nåt bättre.

bin1

16 oktober 2012

Bottenlös och hopplös höst och vinter

När jag lyssnar till politiker så pratar alla om hur jobben växer/växt fram de senaste åren. Frågan är bara var de växt?

De kanske har ökat i storstäderna, jag vet inte, men jobben lyser med sin frånvaro på landsbygden. Där handlar det mera om att hus inte går att sälja, flerfamiljshus tvingas rivas för att ingen flyttar in osv, osv.

Inne i de små städernas centrum går affärerna omkull på löpande band. Fastighetsägarna klämmer sedan till med ännu högre hyra, ännu fler affärer ramlar osv, osv.

Den här bilden är som tagen från ett stycke landskap i USA. Där har man sett exakt samma mönster i 20-talet år. Och allt som händer i USA kommer förr eller senare drabba även oss. På gott och ont.

Alla varsel som läggs nu i hela Europa, inte minst i Sverige, är nog bara början på nåt ännu allvarligare.
Tyvärr går vi mot riktigt mörka tider…

14 oktober 2012

När våpen talar

Hon står där i baren och hänger, precis som jag. Hon är 18 år, söt och har en charmerande tandställning. Hon är i den åldern så hon kan dricka en öl och umgås med vuxna. Ja, hon är ju faktiskt myndig.

- Så hur ser din framtid ut då? frågar jag nyfiket.
Det är lätt tro att jag gör en framstöt, men så är det inte. Jag kunde faktiskt varit hennes farfar, nästan….

- Om tio år har jag gift mig rikt. Jag städar och pysslar om, säger hon.

Här vill jag tro att svaret är ironiskt. Men det visar det sig inte vara. Såna där lyxhustrur som dyker upp i dumburken har numera blivit det senaste man ska bli för unga kvinnor.
Jag häpnar!

Å andra sidan vad fan ska de göra? Men att bli ett blåst våp kan väl inte vara en framtid?

- De är smarta de där kvinnorna, bedyrar nu den unga kvinnan för mig. De får allt de vill och lite till. Ingen dumbom kan lyckas med det, förklarar hon på sitt självklara sätt.

Se där, tänker jag. Här står man inför ett våp i tandställning som ska bli beroende av en rik man i framtiden. De som kämpar för rättigheter och könets lika värde kan alltså lägga ner.

Nu kommer nämligen en generation fram som vill rulla tillbaka det mesta. Grattis!

10 oktober 2012

Sluta trixa nu!

Dags att lära sig ett nytt ord då: siffertrixare.

Stefan Löfven, socialdemokraternas ledare, satte ordet i partiledardebatten under helgen. Knappt hade orden flugit ur mun förrän det börjades mumla och skrivas på mängder av sociala medier.

Ja, det var verkligen ett bra uttryck. Det satt fokus på regeringens bollande med siffror än hit och dit. Varje gång regeringen ska säga nåt så tycks de skjuta från höften med siffror. vare sig det gäller sjukskrivingar eller antalet arbetslösa.

Hur detta år från år kan få hålla på är en gåta. Journalisterna ids inte ens längre fråga var källorna kommer ifrån. Bara det är ett ett gravt brott enligt min syn att se på det.

SVT:s partiledardebatt var mycket bra. Den visade att det finns skillnader mellan opposition och den förda politiken. Inne i båda blocken finns också frågor som spretar lite. Det är bra att det blev synliggjort. Problemet är säkert att så få tittade och tog åt sig.
==============================
Ikväll ska jag till möte där vi ska prata om campingplats. En viktig lokal fråga där det gäller få till turism som både genererar pengar och arbetstillfällen. Jag ser fram emot diskussionerna och kommer också i sammanhanget väcka en av mina hjärtefrågor: kolonistugor.

I ett medborgarförslag, som ingen tog större notis till, ville jag uppföra en blandning av camping- och koloniområde. Det skulle funka klockrent. Hoppas att få bättre gehör ikväll när jag kan lufta mina idéer.

 

AIP: Borgrapport varnar för M-bidragslinjen

Martin Mobergs betraktelser: När kommer minoritetsregeringen Reinfeldt till insikt om a-kassan?

Ledare: Sydöstran: Hans Bülow: Reinfeldts bluffsiffror

6 oktober 2012

Vad håller S på med?

Man börjar allt undra vad som sker inom socialdemokraterna. Problemet nu tycks vara frågan om vinster inom välfärden. Är det verkligen ett problem?

Jag menar att man kan inte vara med och bidra till en politik där skattepengar omvandlas till vinster i företag.  Vi har också sett att en hel del av dessa vinster sedan försvunnit ut ur landet.

För S finns ett problem kring denna fråga. Därför att de själva legat bakom den uppluckring som gjort att det ser ut som det gör idag. Samtidigt sitter partitoppar och har anammat det här systemet fullt ut. De är alltså med på noterna.

På det hela taget märker man en klar högerfalang inom partiet. En glidning mot höger som skett konstant sedan Olof Palmes glansdagar. Vad partiet nu behöver är ingen höger- kontra vänsterstrid. Men den faran är uppenbar.

Partiet måste gå över till klassisk socialdemokratisk politik. Man måste också betydligt klarare redogöra för de skillnader som finns inom svensk politik. I media kletas snart alla partier ihop till att ligga i nån slags mittfåra. Så enkel är inte verkligheten.

Socialdemokraterna ska tala om dessa skillnader och prata mycket mer om vad de själva vill med sin politik.

Ledare Sydöstran: Hans Bülow: Juridik tar över politik i vinstfrågan

AIP: Sätt vinsttak och krav på kvaliteten

2 oktober 2012

Efter tolv månader då?

Sossarna vill skrota Fas 3. Det var en rejäl nyhet som kablades ut i slutet av förra veckan. Det är bra att S vill stoppa detta elände. Riktiga jobb utlovas istället jämte utbildning. Bra så långt.

Men frågan är om det räcker. Tydligen ska de som är inne i Fas 3 kunna få jobb upp till ett år. Sen då? Ska de gå i praktik efter det? Eller till nån utbildning?

Just fortsättningen är viktig. Arbetsmarknadspolitiken måste vara långsiktig. Personligen känner jag människor som gått i olika åtgärder i 20-talet år, alltså sedan krisen på 90-talet.

Ett års arbete är givetvis bättre än inget. Men den ska tydligen inte kvalificera för ny a-kassa ens. Om jag ska tro på detta måste jag se nåt hopp även efter tolv månaders jobb.

Det är nämligen framtidshopp som alla i Fas 3 behöver! Nä, förslaget behöver ses över om jag ska svälja detta bete.
För övrigt anser jag fortfarande att alla i Fas 3 borde kunna anställas i kommun, stat och landsting. De som är yngre ska givetvis sättas per omgående i en skolbänk för utbildning.

Men alla över 50 borde kunna få ett rejält arbete. Inte bara i tolv månader. Jag tror faktiskt inte heller att det i det stora hela skulle bli någon större kostnad. Själv ser jag bara vinnare med mitt förslag.

 

Aftonbladet: Jobb och utbildning istället för Fas 3

SVT: S: Skrota fas 3

DN: S vill skrota fas 3