Twingly statistik

21 februari 2013

Levande eller dött centrum?

Alla kommuner kämpar som idioter för att få ett levande stadscentrum. Detta gör man samtidigt som man tillåter att köpcentra byggs utanför städerna.

Den ekvationen går inte ihop. Om man slår upp handelscentra utanför städerna så gynnar det knappast inte innerstan. Sånt här kan man enkelt bevisa.

Av någon anledning bryr sig inte de styrande om fakta. De tittar på att fler kan komma i arbete. På kort sikt kan det ge fler jobb, men inte på längre. Därför att i takt med att det stora köpcentret utanför stan börjar blomstra kommer mer och mer brunpapp att sättas upp i skyltfönster inne i staden.

Följden blir att stabila och livskraftiga företag slås omkull. Innerstaden blir ödsligare och ödsligare.
Nä, man måste tänka efter före, och det flera gånger innan man satsar på stora projekt som handelsområden utanför städernas centrum. Det vore bättre om vi värnade om det småskaliga istället. Det är bättre för precis alla.

2 kommentarer:

Ullis sa...

Hej

Är det på gång i Ronneby? Jag bor ju i Piteå sen 3 år tillbaks (tröttnade på Ronneby) och hänger inte med i vad som händer där längre.

Här i Piteå är centrum i allra högsta grad levande. Jobbar centralt och ser man ut på gågatan så är det alltid folk på språng där.

Synd att fina Ronneby blivit en sån död stad.

Arne Anka sa...

Kolla gärna in länken här:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/99848?programid=767

Det är en viktig punkt du tar upp, Karlsson.

@Ullis: Nä, det har inte gått så långt i Ronneby. Men det finns planer på ett större handelsområde utanför Ronneby.