Twingly statistik

18 september 2012

Det är bara för djävligt

Arbetslinje, arbetslinje och åter arbetslinje. Ett mer tjatat ord får man leta efter.

Alliansens linje på detta område fungerar inte. Det behöver man inte vara profet för att se. Det finns heller ingen enkel lösning på området. Men stat kommun och landsting kan ta in betydligt mer folk än vad de har idag. För mig som skattebetalare är det mycket bättre att vinsterna hos just stat, kommun och landsting ger mindre, om man anställer arbetslösa. På sikt ger det mindre, men i det långa loppet betydligt mer.

Min egna arbetslinje säger att den person som stämpar arbetslös på heltid ska kunna ta ett jobb på kanske 20 procent och sen få möjlighet att stämpla upp resten. Några dumma parenteser  ska inte finnas i mitt system.

Istället handlar det om att varje timme en arbetslös jobbar, är bättre än hämta ut pengar från en försäkring. Om den arbetslöse börjar jobba de där 20 procenten så kommer han/hon in på arbetsmarknaden, kan söka andra tjänster inom området. Och kanske på sikt jobbat sig upp till en tjänst som går att leva på.

Våra socialförsäkringar är nu så urusla att det nästan innebär att folk måste mygla för att klara livets nödtorft. Å andra sidan så myglar inte arbetslösa och sjukskrivna mer än statliga bolag eller riksdagsmän/kvinnor i övrigt.

På 90-talet var det mycket snack om arbetslösa som stämplade och jobbade svart. Det förekom, men aldrig i den omfattning som många antydde. Man kan lika gärna säga att alla politiker är myglare också. Det är precis lika fel det.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kom med en rapport för ett par år sedan som visade att mygel med a-kassan fanns. Men, dess bättre, i betydligt mindre omfattning än de skrämselsiffror som en enad lobbyhöger skissade upp. Idag är det ingen, säger ingen, som pratar om det ens.
Likväl kan en arbetslös åka på semester och stämpla. Om man vill och vågar riskera sin ekonomi, alltså. Jag rekommenderar att man inte gör det. För ingen kommer tycka synd om dig när du åker fast.

Vi ska ha ett bra socialt skyddsnät. Folk ska kunna leva bra utan att kvävas av statens kontrollanter. De som är arbetslösa och sjukskrivna jagas så till den milda grad att deras ohälsa är hög. Vi har mängder av folk som fått psykiska problem, sömnproblem, ångest och en hel hög annat, som är dåligt för oss människor.

Hade vi varit labbråttor så hade vi stressat ihjäl oss. Det är förstås billigt för staten om alla arbetslösa och sjuka lägger sig ner och dör. Men det ska de inte göra. Istället ska vi slåss för att alla i detta avlånga land ska kunna må bra. Det är en rättvisa man borde kunna kräva av ett civiliserat land.

Att våra socialförsäkringar måste indexregleras är givetvis inget att diskutera om. Tyvärr får inte de arbetslösa och sjukskrivna nån form av rabatt på hyran, i mataffären eller hos doktorn.

Regeringen Reinfeldt och oppositionen måste ta lärdom av det som kom fram tidigare i veckan:
De med a-kassa har tappat cirka 2800 kronor i månaden enligt beräkningarna. Detta bland annat till följd av att taket sänkts de hundra första dagarna, men också för att taket i a-kassan legat kvar på 680 kronor trots att övriga priser stigit.”

Detta allt enligt en undersökning som Swedbank gjort.
Säger det inte allt?
Jo, det är för djävligt.

Inga kommentarer: