Twingly statistik

12 juli 2012

Satsa på offentlig sektor

SCB, Statistiska centralbyrån, släppte i slutet av juni en rapport angående försörjningsbördan år 2030. För att klara av i alla fall dagens standard behövs 600.000 jobb!

Som alla vet så har den offentliga sektorn utarmats på resurser effektivt. Landsting, kommun och stat lägger varenda år sparbeting. Att spara är detsamma som att göra sig av med folk. Det är en ond spiral som gör att det kommer in ännu mindre pengar i skatt och då tvingas man skära ned ytterligare etc.

Så har Sverige sett ut sedan 90-talet. Hur många årsarbeten som försvunnit från den offentliga sektorn har jag inget facit på, men det måste vara åtskilliga hundratusentals. Detta elände måste vi sätta stopp för. Samtliga partier i riksdagen har ett ansvar för detta,

Vem trodde för 20 år sen att ett land som Polen idag skulle vara förbi oss när det gäller vård och omsorg? hand upp i så fall! Jag trodde inte det. Vi var världsbäst och har sedan halkat efter på världslistan så man inte förstår det.

Inget ont i Polen, de behövde rusta upp och jag unnar dem verkligen all bra vård och omsorg som finns. Men vi i Sverige måste väl också kunna kräva detsamma?

Att åter satsa på en större offentlig sektor skulle få fart på Sverige. Invandrare skulle per omgående kunna gå i arbete, alla arbetslösa skulle när de nått Fas 3 kunna anställas inom den offentliga sektorn osv. Då skulle dessa grupper kunna få ett människovärde och mängder av samhällsproblem kan vi samtidigt få bukt med.

Frågan är vad alla skattemiljarder som försvunnit går till idag? Att våga höja skatten och satsa är den enda vägen om vi ska få ett hållbart och jämlikt samhälle.

Vilka partier vågar säga det?

SCB: “För att försörjningsbördan ska kunna bibehållas på dagens nivå krävs att sysselsättningen ökar för flera befolkningsgrupper samtidigt. Ett exempel skulle kunna vara att äldre arbetar tre år längre, yngre börjar arbeta ett år tidigare i kombination med att utrikes föddas förvärvsfrekvenser närmar sig inrikes föddas med hälften. I ett sådant scenario ökar sysselsättningen med drygt 600 000 personer till 2030 vilket leder till att försörjningsbördan till och med väntas ligga något under dagens nivå.”

Rapport SCB

2 kommentarer:

Pillan sa...

Kloka ord, Karlsson!
Tyvärr lär vi aldrig mer få en stark offentlig sektor, som behövs. Det finna helt enkelt ingen sån politisk vilja från något parti Kanske nån kan starta ett?

Anonym sa...

Intressant inlägg. Tyvärr ser folk på offentlig sektor som endast tärande. De ser inte vad de får ut av det. Jag håller med om att man borde satsa mycket mer på denna sektor och det skulle snabbt gå att slussa in människor som står långt från arbetsmarknaden. Jag håller också med Pillan, det finns nog ingen vilja att satsa.
För djäkligt! Därför att jag tror alla hade tjänat på det i det långa loppet.