Twingly statistik

31 juli 2013

I rötmånadstider

ledning

Det märks att det är rötmånad.

På nyhetsfronten dyker nyheter upp som är flera månader gamla. Jag tänker givetvis på Sveriges Radio och Ekots “avslöjande” idag om att arbetslösa ska kontrolleras hårdare.

Faktum är nämligen att detta klubbades igenom av en riksdag i våras, någon gång. Själv visste jag om detta i april månad.
Min fundering är varför inte oppositionen tagit en debatt om detta? För mig är det självklart att det ska ställas krav på alla människor i ett samhälle, inget tal om annat.

Men att bedriva “häxjakter” av detta slag skapar bara ännu mer stress, ångest och depressioner.
Visst kommer skärpta krav skapa fler jobb. A-kassorna har fått ta in extrapersonal redan för att klara den ökade administrationen kring mer papper att vända runt på.

Samtidigt kommer köerna till vården att öka för att de arbetslösa går in i väggarna så det smäller om det. Det kommer skapa mer jobb inom vården.
Så nog ligger det nåt i detta med arbetslinje….

Nä, jag betackar mig för denna politik som förs just nu. Samtidigt förbannar jag oppositionen som inte står upp mer för de svaga grupperna i vårt samhälle. Vi talar trots allt om en grupp människor som är 484.000.

 

Sveriges Radio Ekot: Skärpt kontroll av arbetslösa

Aftonbladet: Skärpa kontroller av arbetslösa

Aftonbladet: Ledare: Ingvar Persson: Arbetslösa får skulden för arbetslösheten

Martin Mobergs betraktelser - Det är ju fel på de 484 000 arbetslösa

27 juli 2013

En fräckis

ledning

Vågar man skriva en rejäl fräckis här?
Tja, varför inte. Den bygger på en gammal klassiker som uppgraderats en aning.

En svenska, en ryska och en amerikanska var ute en kväll och skulle ragga män. Men det blev inget napp. Då beslutade de sig för att leta upp ett glädjekvarter och helt enkelt betala för sex.

De fick napp på en man som ställde upp. Han hade tatueringar på insidan av låren, Gorbatjov och Kennedy. Om de kunde se vilka det var så skulle de slippa betala, menade mannen.

Först ut var ryskan:
- Nja, jag osäker men Gorbatjov känner jag ju igen, den andra kan jag inte.
- Bara till att betala, sa mannen.

Sen var det amerikanskans tur:
- Kennedy känner man ju igen, men sen är det stopp.
- Bara till att betala, sa mannen.

Sen var det svenskans tur:
- Oj, så svårt. Jag känner bara igen den i mitten. Det är Fredrik Reinfeldt!

25 juli 2013

Som jag ser på det

ledning

Jag saknar förtroende för regeringen.

I veckan briserade ånyo frågan om Nuon och Vattenfall. Nya miljardförluster i ett statligt företag. Nu hängdes Maud Olofsson ut som ensam ansvarig för den enskilt största kontantaffären någonsin. Ett köp som experter hade varnat för, dessutom sagt det var ett överpris. Ändå skulle alltså Maud ensam drivit igenom ett sånt köp.
Vem tror på det?

Aftonbladets Ingvar Persson har en lysande ledare idag. Men jag vill gärna lägga till en sak. Nämligen att sköta statens bolag dåligt, tror jag ligger i regeringens strategi.
Då kan de nämligen säga: se där, det har vi ju alltid sagt. Staten ska inte äga företag.

På samma sätt har de fördärvat arbetsförmedlingen till förmån för privata aktörer, skolan är raserad än mer än innan, till förmån för privata initiativ. De sociala försäkringarna är körda i botten. På område efter område där trygghet, gemenskap och solidaritet varit ledord, gäller nu egoismen.

Regeringen var ytterst smart som 2006 stack till nån tusenlapp extra till de som arbetar. Sedan dess har ju ytterligare såna saker spätts på. Det hette att det skulle ge fler arbeten. Men inga såna har synts till och vad jag vet fanns inget faktaunderlag för att så skulle ske heller.

Man gissade bara.

Nä satsa hårdare på den offentliga sektorn. Där behövs massor av nya människor. Det skapar jobb och framtidstro.
Där finns en “arbetslinje” som skapar jobb och sätter fart på samhället igen.

Aftonbladet: Ledare: Ingvar Persson: Staten måste äga Vattenfall

16 juli 2013

Ratar den privata bilbesiktningen

ledning

Rena vansinnet. Idag är jag som vanligt förbannad på vad som händer i samhället.

I min lilla byhåla på knappa 30.000 personer så såldes bilprovningen i höstas. Nu skulle det privatiseras med buller och bång. Fick en lapp idag i brevlådan som snabbt förpassades till papperskorgen.

Jag är faktiskt inte intresserad av att bli förhandsbokad på en privat bilprovning. Här ska man tydligen inte ens kunna välja. Nä, allt var klappat och klart, bara till att betala.

Men jag avbokade ögonaböj och satte upp mig på Statens Bilprovning, som jag numera tvingas köra sex mil för att besiktiga min bil på. Det är ingen stor sak med avståndet, men innan var det fyra kilometer.

Den privata bilprovningen är dessutom dyrare än den statliga och hade tre löjliga besktningspaket att välja från. Har ni hört nåt så dumt?
Inte jag. Lägger jag sedan till att det var dyrare att besiktiga på den privata än den statliga, så är ju faktiskt valet busenkelt.

Nä, jag vänder dem ryggen och kör gärna en extra sväng för att slippa den privata delen.

5 juli 2013

Konsten att lukta gott

ledning

Sommarkantareller är goda. Likaväl som Karljohansvamp. Min jakt startade en varm och fuktig dag på dessa läckerheter.

Jag hade förberett mig rejält. Hela kroppen var insmord i nån olja för att försöka hålla mygg, fästingar och bromsar borta. Såna otäcka djur gillar mig i massor. Men nu var jag bestämd över att de inte skulle få något av mig.

Visst kan man klä sig i åtsittande kläder från topp till tå, absolut. Men då hade jag inte orkat röra mig i värmen. Det blev kortbyxor och ett tunt linne när jag valde.

Väl ute i skogen så var det alldeles förfärligt mycket mygg. Detta trots att jag dagen innan hade hört att det skulle bli ett smärtfritt år med lite mygg. På kvällen satt sen en myggexpert och gav mig rätt. Det är redan ett rekordår med mygg. Det kunde jag konstatera efter midsommaraftonen då jag var totalt sönderstucken över hela kroppen.

Men där gick jag då och letade svamp. Hittade massa konstiga svampar som jag inget visst om. Efter tre timmar ringde telefonen och jag fick rycka ut i ett annat ärende.

Det var när jag kom till en kvinna för att lämna en sak som det plötsligt slog gnistor mellan oss.
- Åhh, så gott du luktar, sa hon och kramade mig ännu hårdare.
- Vad är det för gott rakvatten? frågade hon.

- Nja, jag har inget rakvatten. Det är ju myggolja, sa jag.
- Myggolja?!? Det luktade ju gott, sa hon och körde ner hela ansiktet i mig.

Myggolja visade sig vara rena babemagneten. Vem hade kunnat ana det? De stickande och blodtörstiga honorna till mygg håller sig borta och istället dyker de på två ben upp och omfamnar en.

Tänk så trevligt!