Twingly statistik

27 juni 2013

Landet Sverige av modell 2013

ledning

Ja, jistanens då! Sicket ruttet land man lever i. Inte nog med att omvärlden använder oss som ett exempel på hur illa det kan gå med avregleringar.

Till detta ska vi lägga rubriker i form av: Skolor i konkurs. Vårdcentraler i konkurs.
Detta händer mitt framför ögonen på oss 2013. Regeringens sätt att sköta detta landet är minst sagt uruselt. Avregleringarna har bara gjort de som startat, eller tagit över befintliga verksamheter gladare. Och betydligt rikare.
Allt detta har du och jag som skattebetalare fixat till dom.

Samtidigt läser jag att Arbetsförmedlingen ska utredas. Varför då, undrar jag. Där sitter ju en chef i denna myndighet som är oerhört glad över deras arbete och som tycks mena att de följer riktlinjerna som dragits upp.

Å andra sidan är det regeringen som gått in på Arbetsförmedlingen med för stora pekfingrar och styrt och ställt. Myndigheten är numera så politiskt toppstyrd att det inte är bra. Arbetsförmedlingen ska fungera oavsett vilket politiskt styre vi har i detta landet.

Att göra som regeringen gjort borde gå under rubriken “klandervärd politisk styrning av myndighet, som ej behöver regleras av politiker”, eller nåt i den stilen.
Samtidigt kan jag konstatera att allt fler arbetsförmedlare mår dåligt på sina kontor. Arbetsklimatet är inte bra och ansvaret för detta ligger helt och hållet på myndighetschefen samt regeringen.

I vanlig ordning arbetar regeringen efter ett arbetssätt som aldrig hade fungerat någon annanstans. Man fattar nämligen först beslut, sen möjligen, möjligen, ser man hur de politiska besluten faller ut. Att göra tvärtom, utreda och göra konsekvensanalyser först, sen fatta beslut, är det som man gör inom alla andra verksamheter.

Kan åter igen konstatera att vi medborgare är en stor skara labbråttor som regeringen misshandlar hårt. Om vi verkligen hade varit råttor så skulle djurrättsorganisationerna protesterat mangrant och högt.

Varför reagerar vi inte mer? Var är den stora viktiga debatten? Oppositionen har öppna dörrar att ge sig an detta med större klipp i rösterna.

19 juni 2013

Att påverka

ledning

Det finns folk som menar att vi vanliga medborgare inte kan påverka någonting. Jo, en gång vart fjärde år, alltså när det är val.

Men detta är fel. Man kan skriva medborgarförslag, man kan också lämna in en skrivelse så att det tas upp.

För knappt en månad sedan skrev jag en skrivelse om en led som går genom mitt län. Den sköts dåligt. Underhållet är kass och man hittar knappt leden längre. Jag skrev ner  detta i ett upprört känsloläge.

Men jag lämnade också ett par förslag till min kommun på hur de kunde gå vidare och agera. Bland annat ville jag att min kommun skulle bjuda in övriga kommuner för att få et helhetsgrepp om leden som skär genom länet.

Det är precis det som man nu kommer att göra! Så, visst kan man påverka.

17 juni 2013

Kebabgubben och kvittot

ledning

- Vill du ha kvitto, sa kebabgubben som hade stoppat en gyros i en påse till mig.

Kassaapparaten stod redan öppen när jag lämnade över hundralappen till gubben. 65 spänn ville han ha, jag ville ha 35 kronor tillbaka. Jag ville givetvis att det skulle vara inslaget i kassan också.

Men hur många begär ett kvitto? Fattar ni?
På frågan som kebabgubben ställde fick han ett snabbt svar:
- Jag ska ha kvitto. Detta tänker jag dra av på min deklaration, serru! sa jag.
Först då slogs beloppet in om 65 svenska kronor. Först då, alltså. Inte innan…

Begär alltid kvitton, mina vänner. Alltid!
Hur regeringen kunde sänka restaurangmomsen till den här branschen är fortfarande en stor gåta för mig. Detsamma gäller med mängder av bidrag som lämnas till företag.

Förr gav man bidrag till enskilda personer som verkligen behövde det. Numera är det legio att lämna ut bidrag till företag.
Är vi inte lite väl fel ute då?

15 juni 2013

Den döda politiken–tvestjärten

ledning

Den lokala blaskan jag prenumererar på ägs till största delen av arbetarrörelsen. Det känns kanon, tycker jag. Men i morse fick jag lite av en chock. När jag lyfte tidningen så trillade det ut ett blad som kom från de Nya Moderaterna!

Det kändes verkligen heltokigt. Det blåvita bladet från detta parti förpassades blixtsnabbt till pappersinsamlingen. Fast jag tvekar om det verkligen ska ligga där. Kanske det inte ska återvinnas och istället förbrännas?

Sånt kan man fundera över ibland.

Att moderaternas politik är död vet det flesta. Därför kändes det också lite lustigt att i samband med att moderaternas blad landade på golvet så hamnade också en stendöd, torr och platt tvestjärt också på samma ställe.

Det blir liksom hela sinnebilden över moderaternas förda politik för mig: en död tvestjärt.

10 juni 2013

Ett stort tack

ledning

Jag beundrar verkligen folk inom vård och omsorg. De gör verkligen ett bra arbete, de flesta i alla fall.

Idag var jag hos en distriktssköterska som satte sina klor i min rygg. Där satt nämligen en enorm talgboll. Så pass läcker att talgoxarna hade börjat titta på mig med trånande blickar. Då förstod jag nåt var tvunget göras.

Sköterskan klämde och klämde. Det for talg över hela min rygg, till med ned på golvet. Jag skrattade, distriktsköterskan skrattade också. Det var heltokigt, crazy.
- Sicket skitjobb ni har, egentligen, menade jag.
- Du skulle bara veta vad vi älskar såna här uppdrag, svarade hon.
Sen skrattade vi igen.

Imorgon ska jag tillbaka till den charmerande distriktssköterskan. Då ska hon åter sätta sina klor i min böld på ryggen. Om hon nu har nån kraft i händerna, vill säga. Hon fick nämligen slita ont idag för att tappa ut ungefär en halv deciliter talg.

Ja, fy bubblan sicket jobb en del har!
Men jag är så tacksam att det finns underbara människor som vill hjälpa andra. Tack!

7 juni 2013

Språkövning

ledning

Eftersom skolan blir allt sämre bidrar jag med en engelsk text som övning:

Lady went in to really noisy dry cleaners.
She said: - I need this dress cleaned.
Dry cleaner: - Pardon?
She: - I need this dress cleaned!
Dry cleaner: - what?
She: - what? I need this dress cleaned!!!
Dry cleaner: - Come again.
She: - No, grape juice!

5 juni 2013

Rapport från verkligheten

ledning

Jaha, nu har min städrobot gjort av med de städdukar som ingick i paketet. Men att köpa nya såna verkar nästan omöjligt. Där jag köpte den lilla krabaten vet de inte ens när de lyckas få tag i nya städdukar!
Sånt händer bara mig.

Vad som händer i regeringen är också lika oklart som mina städdukar. Det ljugs lite hit och dit, tydligen. Annie Lööfs näsa bör ha växt rekordlångt vid detta laget. Men några krav på avgång ställs inte.

Samtidigt måste statsministern fundera allt djupare på att gå i pension. Opinionssiffrorna som släpptes igår var inge vidare för honom och hans kompisar. Hur ska de få till det? kd riskerar att åka ur riksdagen, centern hänger på gärdsgården också. Så ser det ut i dagsläget, alltså.

Men det svänger snabbt . Det glapp som ser ointagligt ut kan tas in på ett litet kick. Politiken och opinionssiffror svänger snabbare än när Ingemar Stenmark åkte utför.

Nu hoppas jag bara att det går rejält utför med regeringen. Kanske vi kan se ett trendbrott nu. Inte minst sedan media börjar visa på allt fler missförhållanden inom vård, skola och omsorg.
Då kan man inte som regering prata om fler skattelättnader.