Twingly statistik

31 mars 2013

Mitt bleka kom(m)unalråd

ledning

Ja, det var minsann inget att hänga i granen. I förra veckan var jag och avlyssnade ett fullmäktigemöte på plats. Mitt nya m-märkta kommunalråd sedan 2010 var uppe i talarstolen. Han strålade knappast.

Istället var han påfallande lik vår statsminister. Mitt kommunalråd kunde inte se ut över sina ledamöter, låta blicken svepa fram och tillbaka. Han tittade mest ner och verkade skämmas. Röstläget var katastrofalt. Entonigt läge vad det än gällde.

Men jisses då! tänkte jag. Nu vet jag att bli politiker behöver man ingen utbildning till alls. Vem som helst kan ställa upp och kläcka ur sig saker. Den där Åkesson är ju ett sånt stolpskott.

Men av ett kommunalråd vill jag se engagemang och passion när han eller hon ska prata. Oppositionsrådet med en s-stämpel vet att han är en bättre debattör än sin motståndare. Möjligen var det därför kommunalrådet stod där med brallorna nere och tittade i marken.

Pricken över i var ändå när kommunalrådets partikollega kallade en vänsterpartists debattinlägg för “vänsterromantik”. Samma ord kom sedan också kommunalrådet till att använda.
- Jag lämnar vänsterromantiken, dit hän, sa kommunalrådet och lämnade talarstolen.
Han borde lämnat den för gott…

Ärligt talat tar jag hellre vänsterromantik än högerflum.

Jag har lyssnat in mängder av fullmäktigemöten i mina dagar. Detta var alltså första gången med mitt nya kommunalråd. Det blir inte det sista mötet jag spanar in. Fler medborgare borde gå och ta en titt på våra politiker. Det här m-märkta kommunalrådet kan rimligen inte få några röster efter att de sett honom i aktion.

Samtidigt gör kommunalrådet stor sak över att han besöker minst 150 företag varje år. Det är säkert bra, men det är dyra besök. Hur mycket kostar det företagen i förlorad arbetsförtjänst att pladdra med ett kommunalråd?

28 mars 2013

Kampanjen 90 procent

ledning

 

90 procent

Dags att slå ett slag för samhallsvinst.se.
Läs om kampanjen, läs om underlaget där 90 procent av svenskarna säger nej till vinstuttag ur välfärden.

27 mars 2013

Sanningen kommer nu

ledning

 

Idag slår det ner som en bomb. Tunga namn slår fast i en debattartikel i SvD att man måste sätta stopp för vinstuttag hos skolor. Det är med bra argument och inget velande mellan det ena och det andra. Utan de sätter ner klackarna i jorden och kan med emfas visa på att den svenska skolan håller att på raseras.

Dan Josefsson menar å sina sida att detta är årets viktigaste debattartikel. Josefssons slutkläm är verkligen slående: “…90 procent av svenska folket vill se begränsningar av vinstuttagen i vård, skola och omsorg.”

Sen knorrar Dan Josefsson till det ännu mer. Läs!!!
Jag håller med på alla punkter av mitt röda hjärta,

Till sist en liten fundering: Om det nyanställs folk i företag, hur många är det som anställs utan en enda krona i subvention eller bidrag? De siffrorna skulle jag vilja se. Det är nämligen märkligt att när en enskild människa får pengar från en försäkring så ser regeringen det som ett bidrag, när de öser in skattemedel till företag så är det nåt annat.

Pengar som pengar, trodde jag, som dock inte är en ekonom…

Dan Josefsson: Årets viktigaste debattartikel

SvD Opinion: Sätt stopp för vinstuttag i skolan

25 mars 2013

Angiveriförmedlingen

ledning

Läste en intressant artikel om Arbetsförmedlingen idag. Någon förmedlare i Göteborg menade att det var lite Stasi över förmedlingen.

Sedan en tid tillbaka  ska nämligen arbetsförmedlingen lägga allt mer krut på att kontrollera de arbetslösa. Borta är den tid då de faktiskt kunde hjälpa arbetslösa. Att vara ute och ragga jobb tillhör tydligen också något som prioriterats ner.

Nej, man måste hålla de arbetslösa i schack. De ska jagas med blåslampa och de har sig själva att skylla om de blir arbetslösa. Så har tongångarna låtit i snart 15 år.

Mina farhågor om förmedlingen är nu alltså bekräftade. Kontrollsystem finns också mellan förmedlarna. Allt för ofta går anställda bakom ryggen på sina arbetskamrater och tisslar och tasslar med närmaste chefer. Ett slags angiveri även mellan dem, alltså.

Detta är klassiskt. Från arbetsgivarhåll är det givetvis perfekt. Alla kollar alla. Att man lyckas skapa dålig arbetsmiljö och anställda som mår dåligt tycks ingen bry sig om.

Socialdemokraterna måste omvärdera arbetsförmedlingen och låta den studsa tillbaka till det de en gång var: nämligen arbetsförmedling.

Snart har vi en så dålig arbetsförmedling att det öppnar för privata förmedlingar. Något jag inte vill se. Men om inte direktiven förändras så kommer vi hamna där.

21 mars 2013

Helikopterfästet–Blekinge

ledning

 

Idag får man gratulera Blekinge. Och inte minst F17 och Ronneby/Kallinge.

Äntligen har det fattats beslut om nya hangarer till flottiljens helikoptrar samt att man ska bygga nytt flygledartorn. För Blekinge och hela södra Sverige var det en viktig sak. Annars hade man kunnat parkera igen hela regionen.

Bilden med livsfarlig ledning kommer ändå att kvarstå. Detta på grund av de svar jag läst mig till, hur alliansens partier skött frågan under flera år.
Där finns en del saker att begrunda i de svaren. Jag återkommer senare med reflektioner.

19 mars 2013

Bra skrivet

ledning

 

Läste nyss Östrans Peter Akinder. Det är en rejäl läsning som tål att läsas.
Inlägget är klargörande och bra.

Östran: Peter Akinder: Reinfeldt, medierna och granskningen

Från sagovärlden

ledning

Det är ganska mycket som liknar en sagovärld hos moderaterna numera. En som heter Bill(Tobias Billström) pladdrar och klampar snett i det mesta. Vem som är Bull har jag ännu inte riktigt räknat ut.

Men jag är ganska övertygad om Elaka Måns måste vara statsministern själv. Hur ett parti med ministrar som gör bort sig på fråga efter fråga är en väldigt, väldigt viktig sak.

Carl Bildt, Beatrice Ask och numera Tobias Billström är en trio politiker som inte agerat statsmannamässigt. Vi skriver trots allt 2013 i våra kalendrar. Inte 1913.

Nä, statsministern har ännu en läxa att göra. Jag vill ha en regeringschef som tar ansvar. Just nu har vi inte det.
Undrar just vem som ska komma kallas för Bull imorgon? För mer kommer, var så säkra.

Moderaterna skälver.

17 mars 2013

Förklara er!

ledning

gåsen

Illa. Det ser illa ut för Carl Bildt. För vilken gång i ordningen undrar man ju. Är det inte smutsiga oljeaffärer så är det tydligen rena spionerier.

Men han kommer klarar detta också. Var så säkra.

Aftonbladets Jan Helin går till attack och menar att de möts av förakt och arrogans av Bildt. Det är säkert helt riktigt.

Riktigt är också att Jan Helin har en egen läxa att göra. Jag har personligen ännu inte fått ett svar på varför man gjorde som man gjorde när man satte en rubrik på sidan ett: “Unika bilder: Här skjuts han i huvudet”.

Jan Helin är svaret skyldig precis som Carl Bildts trassliga affärer. Personligen anser jag att Carl Bildt ska avgå, att Jan Helin samtycker med mig rådande rubriksättningen och förklarar att det var ett rejält övertramp.

Ja, mer än så begär jag inte denna söndag.

Aftonbladet: JAN HELIN: Bildt möter oss med förakt och arrogans
Karlssons retningar: Hur tänkte man här då?

15 mars 2013

Nytänkande moderater

ledning

De nya moderaterna. Hur nya är de, egentligen?

Åter igen flaggar Borg och Reinfeldt om jobbskatteavdrag. Vilken verklighet lever de i? Här har vi rådande massarbetslöshet, kommuner och landsting som brottas med stora underskott, då ska vi ha jobbskatteavdrag!

Men tjena i lingonskogen då.

Martin Mobergs betraktelser: Idétorkan uppenbar, so(m) inga fler skattesänkningar kan skyla över

12 mars 2013

Regeringens återvändsgränd

ledning

Sitter på min kammare och har varit ute i vårvärmen. Ja, det var verkligen ironi. Inte ens regeringens egna meteorolog, Anders Borg, har varit ute och berättat om den kalla våren.

Dött som i en frysbox är det också kring regeringen. Deras politik är inne i en stor återvändsgränd. Utanförskapet är större än någonsin, utförsäkringarna av sjuka och arbetslösa har vare sig gett friskare människor eller satt dem i arbete.

Den press regeringen lagt på dessa människor är gigantisk. De behandlas som siffror och flyttas runt i åtgärder än hit och dit. Över dem finns myndigheter som bara har till att kontrollera att de liksom uppför sig. För annars kan de bli avstängda från nåt och inte få rätt till ersättningar. Det är också bland denna gruppen människor man hittar många som mår riktigt dåligt. Inte minst psykiskt, just på grund av otryggheten.

Regeringen har skapat ett otryggt samhälle. Precis så som de vill ha det. Medelklassen har varit blinda och lagt sin röster på helt fel partier. De har nämligen inte heller fått det bättre på den förda politiken. Möjligen nån krona mer i plånboken, men de pengarna äts upp av annat.
Varför de vägrar se detta förstår jag inte.

I flera landsting, kommuner och län pratas det numera om skattehöjningar. Alltså knappast några fler skatteavdrag. Det är givetvis det enda rätta. Samhället behöver har mycket mer människor anställda inom det offentliga.

Så släpp för guds skull inflationsmålet, låt inflation dra iväg lite. Vi klarar oss så mycket bättre om betydligt fler kommer i arbete ju!

8 mars 2013

Ett sjukt system

 

 

ledning

Sitter idag och läser en platsannons. Det är ett privat företag inom vården som söker sjuksköterskor. Uppdragsgivarna är kommunerna.

Den som har utbildning kan få en lön på 44.000 kronor i månaden samt OB! Är man pensionerad och över 65 år så erbjuds man en månadslön på 50.000 plus OB. För den pensionerade gäller nämligen lägre arbetsgivaravgifter, så därför kan det betalas ut mer i lön.
Man kan konstatera att vårdföretagen får mängder av skattepengar slängda på sig. Annars hade de inte kunnat erbjuda dessa löner. Samtidigt gör de vinster.
Allt kommer från oss skattebetalare.

De som hankar sig fram inom den kommunala vården ska givetvis inte ha såna här löner. Nä, nä. Nån måtta får det väl vara!

Detta är ytterligare ett bevis på att dagens Sverige har flippat ut fullständigt. När får vi nån ordning på detta vansinne?

7 mars 2013

Visa ledarskap!

ledning

Vart tog den lilla loppan vägen?
Ingen som vet
Ingen som vet….

Jag saknar ledarskapet!

Var är vår statsminister när man som bäst behöver honom? Här kickas folk i massor, under rådande massarbetslöshet. Oron ute i stugorna växer och vår statsminister syns inte till.

Vad som behövs nu är klassisk socialdemokrati. Inget annat. Bort med alla vinster i välfärd, omsorg och skola. Detta måste socialdemokraterna en gång för alltid slå fast. Inte gå in på nån liberal linje. Det är fel väg att gå.
Hur många exempel på vanvård och ren girighet med stålar behövs lyftas fram innan man ändrar kursen?

S-kongressen senare i vår måste helt enkelt vara glasklar i frågan. Det vore också bra för att visa upp ett ledarskap.

5 mars 2013

Våren kommer med sopbilen

ledning

Gatorna sopas och det ryker som bara den. Själv undrar jag varför man inte gör som förr. Då vattnade man gatorna och sedan kom sopbilen, då rök det ingenting. Men det är som väl som allt annat, man har dragit in på detta “onödiga” att vattna.

Regeringen ryker det inte mycket om, tycker jag. Efter korvgrillningen har det mest varit lite tjafs sinsemellan. De som skulle vara så såta vänner…

Samtidigt måste nu oppositionen skruva upp sig en aning. Det finns möjligheter just nu att slå hål på alla myter som finns om alliansen och deras förda politik.

Till sist säger jag som jag sagt länge nu: Låt den offentliga sektorn växa! Alla i Fas 3 ska kunna erbjudas en bra lön och arbete just där.

Aftonbladet: Regeringen tvingas till rehabiliteringsrätt

Martin Mobergs betraktelser: Om dags att ta tag i ojämlikheten och Vi och Dom Sverige 2013