Twingly statistik

31 januari 2013

Regeringen är som hackspettar

Urholkningen av samhället fortsätter med full fart av regeringen. Försvaret är som bekant numera något som en statsminister anser vara ett särintresse…

Försvarsförmågan i vårt land är orimligt dålig. Nya soldater står inte i kö till försvaret. Lägg sen till att hemvärnen avlövas allt mer och trivseln att dra på sig en uniform minskar allt mer. Detta sker med gott minne av regeringen, menar jag.

Deras överskuggande mål är att vi ska in i NATO. Något annat kan jag inte se det som.

Hackspettarna till regering har även satt sina näbbar i Arbetsförmedlingen. Man vill göra den dålig. Så pass dålig så att man kommer öppna upp för privata. Så ser jag på det. Ingen i regeringen kommer dock att erkänna detta.

Men vi måste vakna upp nu!

En annan sak som samtliga partier i riksdagen måste ställas till svars för är inflationsmålet. Gäller det fortfarande? Vad innebär det? Jo, att då tillåter man en högre arbetslöshet.
De arbetslösa ska alltså betala priset för att hålla inflationen nere.
Så ligger det till och det är för få som pratar om det.

Dags att lyfta den frågan per omgående. Begreppet “full sysselsättning” är sedan länge borta…

27 januari 2013

Sant eller falskt?

 

palme

I dagens media går en våg av nya uppgifter fram angående mordet på Olof Palme.

Bitvis är det ganska intressanta uppgifter. Hur mycket vi kan lita på dem är en annan sak. Men så länge mordet inte är löst så kommer det då och då att dyka upp “sanningar”.

Håll till godo och läs:

Aftonbladet: En polis bad mig att skjuta Palme

Aftonbladet: Därför är han trovärdig

Aftonbladet: Inga-Britt Ahlenius: Sverige måste kartlägga hemliga motståndsrörelsen

24 januari 2013

Dags att genomföra nåt som heter PI

Min hemkommun ska delta i ännu en mätning. Numera mäter man ju allting. Det är tydligen enda sättet veta om nåt är bra eller dåligt.

Insikt 2013 heter grejen som är “en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning”. Det är säkert bra.

Själv skulle jag vilja inför en helt annan mätning. Den ska heta PI, “Politiskt Insikt”. Istället för att myndigheter frågar oss medborgare och företag ska den här undersökning komma från oss medborgare riktad med frågor till våra politiker.

Det skulle bli en mycket intressant undersökning det.

19 januari 2013

Ta fram sökarlampan

Det finns två saker för opinionen att fokusera på fram tills valet 2014.

  • Inflationsmålet
  • Stärka/utöka den offentliga sektorn

Om vi släpper inflationsmålet och samtidigt låter den offentliga sektorn växa sig stark igen, så löser vi mängder av problem vi idag ser.

Arbetslösheten skulle kunna gå ner riktigt drastiskt. 100.000-tals nya jobb är inga problem att stoppa in i den offentliga sektorn. Det finns mängder av jobb som väntas på att bli utförda. Det kan handla om så kallade “okvalificerade” jobb till mer utbildningskrävande arbeten.

Att tömma papperskorgar i en stad behöver man inte vara högutbildad för. På en vandringsrunda som jag tar flera gånger i veckan finns ungefär tre papperskorgar. Sträckan är 1 mil! Inte underligt att diken och annat är fulla av skräp. Men kommunen vill inte ha papperskorgar, nån måste ju tömma dem…vem ska betala och från vilket konto…

Nä, sätt fart på den här diskussionen och glöm 80-talet då man snackade om att den offentliga sektorn var tärande. Tärande idag måste vi ändå säga att alla de företag är som dykt upp och enbart lever på skattepengar är. Om detta snackas det mindre.

Vi har en arbetsmarknadspolitik som kostar hutlöst mycket. Vet nån hur mycket? Jag vill se de siffrorna. Hur många nya jobb hade vi fått för de pengarna?
Om folk sätts i arbete så löser sig eventuell barnfattigdom och utslagning samt de ökade klyftorna i samhället. Vi skapar ett samhälle där alla är med och bidrar efter sin förmåga. Det är ett sånt samhälle jag vill leva i. Arbetslösa och sjukskrivna är inte per automatik lata.

Om vi inte ska släppa på inflationsmålet så måste de arbetslösa få bättre “betalt”. Men det är verkligen inte rimligt att i ett modernt samhälle slå ut 100.000-tals personer hur som helst. Den kostnad det medför att inte göra dem delaktiga överstiger de pengar det kostar att anställa dem i den offentliga sektorn.

Sätt sökarlampan på detta!

14 januari 2013

Att söka folk

Sitter och läser lite i platsannonser. Man blir ju glad över att det finns några som behöver anställa. Försäkringskassan söker bland annat nya medarbetare.

I slutet av deras annons ser jag följande text: “Försäkringskassan utför viss ekonomisk personkontroll innan beslut om anställning fattas.”

Vad “viss ekonomisk personkontroll” är gör i alla fall mig fundersam. Tydligen har kassan större krav än de som exempelvis ska sitta i riksdagen…

Pensionen skulle väl gå upp 2013?

Snacket om att pensionärer skulle få lite mer i månaden 2013 har visat sig vara tomt prat. Efter en titt hos min egen mor visar det sig att hon kommer få mindre varje månad, inte mer.

Hon hade kunnat få mindre om det liksom hade motiverats med att hon sålt nåt eller gjort nån vinst av något slag, eventuellt sålt en fastighet eller nåt..ja, jag vet inte…

Men nu är läget 2013 desamma som för 2012. Ingen förändring. Däremot skriver Pensionsmyndigheten att de gjort en annan uträkning i år jämfört med 2012.

Det kan jag tro det! För hur kunde det annars bli mindre i kuvertet 2013? De här gula kuverten med de nya uträkningarna kommer chocka en och annan pensionär.

13 januari 2013

Texten som upprör sd

sd betyder egentligen så dumma. Avhoppare från det här egendomliga partiet måste också ställas till svars. Alla som går med ett sånt här parti har helt enkelt inte alla hästar hemma.

Jag publicerar här hela den text som Katarina Mazetti skrev i ICA-Kuriren. Vid skrivande stund är det nästan 10.000 personer som tycker om den texten. Jag gissar att ingen av dem tillhör de dumma i sd. sd är som vanligt ute och cyklar i sina kampanjer och är ständiga offer. Låt oss alla sprida Mazettis ord, låt den kväva dessa skumma människor som tillhör sd och tror sig vara nåt.

För mig är de bara ynkliga små varelser som behöver hjälp, ty de vet ej bättre och är vilsna i vårt samhälle.

===============
”Svårt att finna en riktig ”svensk”
13-01-02 14:33
 
Katarina Mazetti
Våra svenska landskapsdräkter är bara drygt hundra år gamla. Nu föreslår Katarina Mazetti en ny Sverigedräkt för Jimmie Åkesson och hans partimedlemmar.

Häromdagen läste jag om en Sverigedemokrat som oroade sig för att man på ett dagis i landet funderat på om det var dags att införa lite nya sedvänjor vid högtider, inte bara det vanliga gamla luciafirandet.

”Ska vi nu inte få fira våra kära svenska högtider?”, klagade han.
Svenska högtider?

Vet den mannen att Lucia var ett katolskt helgon från Syrakusa som vi firar genom att sjunga en neapolitansk fiskarvisa?

Han påminde mej om ett gäng Sverigedemokrater som kom till folkmusikfestivalen i Umeå för några år sedan. Med aggressivt framskjutna hakor hävdade de att den svenska folkmusiken borde hållas Ren, ingen jäkla mångkultur. Vi stirrade på dem i stum förvåning. Vi hade alltid spelat polska, schottis och vals, men ska man vara noga kommer ordet ”polska” från Polen och schottis från Skottland. Den enda rent svenska folkmusiken är väl näverlur och kohorn, och att kula eller köla – det vill säga ett sångsätt som går ut på att med gäll röst vråla hem korna.

Lite synd om dem är det allt, alla som vill avstå från mångkultur. Bort med jazz och blues som har afrikanska rötter, och bort med pop och rock också då förstås. Bort med den klassiska musiken, det mesta kommer från Centraleuropa. Vad blir kvar? Thore Skogman och Göingeflickorna?

Om sådant här läser man ibland på internetsajten Avpixlat, en sajt som ger samma symtom som vinterkräksjukan.

Men är jag egentligen svensk, jag som har namnet Mazetti från en fattig italiensk stenhuggare som kom till Sverige på 1800-talet? Visserligen var de andra sju i generationen farfarsfar till mormorsmor vanliga svenska småbönder, pigor och sjömän, men NÄR blev vi Mazettis svenskar? Farfar, halvitalienaren? Min far, kvartingen?
En statistiker i bekantskapskretsen säger att det är mycket svårt att finna en ”svensk” som i tre generationer inte har en enda utlänning. Som att hitta en vit älg i skogen ungefär. De finns, men få har sett en. Kanske borde någon grävande journalist snoka lite i Sverigedemokraternas stamtavlor, de har ju själva begärt en sorts etnisk rensning i riksdagen.
(Allra renast är förstås de folkslag som isolerat sej i generationer och bara gifter sej med varann. De sitter där gravt inavlade med hängande hakor, svåra genetiska sjukdomar och en IQ på 70).

Borde vi förresten se misstänksamt på folk från Skåne, Halland och Blekinge som bara varit ”svenska” i sådär 300 år? Inte hälften så svenska som folk från Finland, som var svenska i 800 år!
Svenska ”landskapsdräkter” skapades av romantiska kulturpersoner för drygt hundra år sen. De satte ihop lite plagg som var vanliga i vissa trakter och kallade dem typ Blekingedräkten. Jimmie Åkesson borde inte ha gula knäbyxor, han borde bära bomberjacka, kängor och tatueringar, den klassiska Sverigedräkten för det folkslag som bildade basen i hans parti.

Av Katarina Mazetti

--------------------------------------------------------------------------------

Katarina Mazettis krönika har väckt starka reaktioner och fått många kommentarer. Men på grund av grova påhopp har jag valt att släcka ner hela kommentarsfältet.
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren”
================

Icakuriren: Svårt att finna en riktig “svensk”

Aftonbladet: Ledarkrönika, Anders Lindberg: Rasister hotar pressfriheten

Arbetslösheten går att lösa…

…om man vill. Är bäst att lägga till.

Just nu finns ingen som helst politisk vilja att lösa arbetslöshet. Allt som överskuggar är inflationsmålet. Inget annat.

Om inflationen ska hållas nere så måste man ha en rejäl arbetslöshet. Detta kan både ekonomer och politiker vittna om. Men en högre inflation innebär att fler kan komma i arbete. Sedan drygt 25 år tillbaka har Sverige anammat att landet ska ha låg inflation, som genom ett trollslag har man också accepterat en hög arbetslöshet.

Men fick vi väljare veta det? Begrep vi egentligen allvaret i det? Fattade vi att kanske just jag då skulle bli utan arbete? Och om nu arbetslösa ska hålla nere inflationen, varför ska de lida? Varför ska dessa enskilda individer jagas med blåslampa och skuldbeläggas? Det är faktiskt politikerna som bestämt att det ska vara så här ju.

En stor stark offentlig sektor skulle lösa arbetslösheten. Så enkel är ekvationen. Vi skulle kunna skapa 100.000-tals nya jobb, eller rättare sagt, ta tillbaka de jobb som försvunnit. Stat, kommun och landsting behöver mängder av händer.

Jag hävdar fortfarande att varenda människa som hamnat i fas 3 ska in i den offentliga sektorn. Det vore att hushålla med statens skattepengar. Inte som nu betala ut gigantiska summor varje dag till privata företag som just profiterar på arbetslösheten.

Nä, jag är inte ekonom, men detta synsätt håller inte.
För alla partier är det givetvis svårt säga att man måste riva upp och göra om. Men det är den enda rätta vägen. Säg att ni hade fel, fixa till det, helt enkelt.

Opinionen har en gyllene möjlighet att genomföra detta. Regeringen har ingen något förtroende för när det gäller arbetsmarknadspolitik.

Så, låt den offentliga sektorn blomstra! Där finns mängder av jobb som bara väntas på att bli utföra. Många jobb skulle också kunna tillhöra kategorin “okvalificerade”. Ett begrepp som inte längre finns.

12 januari 2013

Kan aldrig hända i Svinarp

En bättre vecka än den som gått kunde väl knappast regeringen tänkt sig. Allt har ju gått smärtfritt…

Det började ju storstilat med att krogmomsens sänkning hade gett si och så många nya jobb. Knappt hade bläcket torkat i journalisternas block förrän medier på internet la fram andra sanningar och andra siffror.

Hukade nånstans gjorde Fredrik Reinfeldt. Han höll sig undan.

Undan höll sig också c-ledaren Lööf. Hon var i Thailand när man pratade om partiets program. Hon fick kasta sig hem och avbryta semestern, hette det. Hon kom hem för att lugna ner de egna om alla stollefrågor som ska gås igenom i partiet.

Centern behövs inte längre. Det är den bistra sanningen för dem. Att ge upp kärnkraftsmotståndet och vara den gröna röst man en gång var, startade urholkningen av partiet. Nu ska man försöka komma tillbaka genom att hitta på saker. Partier som hittar på kan lika gärna lägga ner.

Jo, det var allt en rolig vecka detta! Som vanligt hade inte en enda revymakare i landet kunna skriva ihop en bättre fars. Nånstans känns det som att Svinarp är lite för realistiskt. Det som hände denna veckan var faktiskt lite för mycket…

Men det kan ske i landet Sverige, inte i TV och Svinarp.

9 januari 2013

Finns mycket att ta av

Mina kunskaper som fågelskådare är numera begränsade. En gång, i mitten av 70-talet tillhörde jag fältbiologerna och skådade fågel mest hela dagarna. Numera ser jag knappt med dålig syn och har tappat massor av kunskap.

Men rovfåglar känner jag igen. Och de verkar ha ökat markant de sista åren. När jag sedan idag ser en havsörn på ett ställe där man inte ens förväntar sig se den, då fattar man att nåt hänt.

Av någon anledning tycks rovfåglarna ha ökat sedan vi fick en borgerlig regering. Är det inte Fredrik Reinfeldt som sätter klorna i dig så är det Anders Borg som sitter där och hackar dig ögonen.
Ty, som den lilla gråsparv och gräsand du är, kommer du att minska i antal.
Men vad gör det, de där småfåglarna är ju ändå så många…

7 januari 2013

Att man måste tjata!

Jag känner mig som en tjatig moster, eller nåt i den stilen. Idag verkar det som om det blivit fart och debatt kring detta med krogmomsen. Nu pratas det om kanske 5.000 nya jobb som tillkom efter den sänkta momsen.

Hur som helst är det på tok galet. Jag hävdar likt en envis åsna att det är bättre satsa på nya jobb inom det offentliga. Det finns ekonomer som menar att för varje krona man investerar just där, så ger den nästan dubbelt upp tillbaka.

En sån affär vore dum att inte ge sig in på. Varför kan vi inte låta oss lyssna på dessa ekonomer och låta dem få ett utrymme i debatterna? Istället ska vi lyssna på tankesmedjor och annat dravel som de facto är betalda för att torgföra just sin infallsvinkel.

Statens finanser är viktiga, säger alla. Oavsett parti. Men det är inte vettigt skapa nya krogjobb som kanske kostar en miljon kronor stycket. Eller låta folk harva på i Fas 3.

Jag säger det igen: Låt alla som finns i Fas 3 komma in i den offentliga miljön som arbetsgivare. Det är det enda vettiga och kommer ge mer tillbaka än någonsin.

Kan ingen ekonom säga detta och få ett massmedialt utrymme?

5 januari 2013

Dan Josefsson borde veta

dj

Om man, som många med mig, är en engagerad samhällsmedborgare så vill man veta varför saker och ting är som de är, just nu.

Dan Josefsson är en av flera som finns i min blogglista på denna sida, till höger. Han är duktig och kunnig som få.

Länken är väl värd att gå igenom. Där finns en del matnyttigt för oss alla att betrakta. Redan 2005 skrev Dan en utmärkt artikel om massarbetslöshet och begreppet bidragsberoende.

Spana in länken nedan. Det är tänkvärt.
Idag undrar man ju hur Dan Josefsson hade summerat åren 2005-2012. Det vore mycket intressant om Dan ville göra en analys över läget. Så mycket konstigt och svårgreppbart skulle bli så enklare att förstå då, nämligen.

Dan Josefsson: …men jobben kom aldrig tillbaka

Hur tänkte man här då?

ab

Den frågan måste få ställas efter att ha sett pappersupplagan av Aftonbladet 5/1-2013. Den ena rubriken om rånet är faktiskt grym och helt värdelös:
”Unika bilder: Här skjuts han i huvudet”.

Hål i huvudet kan man tala om. Fast kanske inte bara hos en nedskjuten rånare.
Så, Jan Helin, vad i herrans namn fick er till att att publicera denna typen av rubrik?
Kan du rent journalistiskt försvara det? I så fall vill jag veta hur.

Själv kan jag konstatera: hade jag läst rubriken innan jag köpte tidningen, så hade den legat kvar i affären. Men syftet från Aftonbladets sida måste ändå varit att just få fler köpa lösnummer. Därför satte man den rubriken.

Det är fel väg att få fler läsare, Jan Helin.

Fotnot: Följande text är skickad till Jan Helin. Jag vill verkligen veta hur de tänkte på den där redaktionen. Eventuellt svar kommer givetvis att publiceras.

2 januari 2013

Svindyra jobb

Sex tusen nya jobb.

Det sägs nu vara den siffra som gäller efter att regeringen sänkt krogmomsen. Om siffrorna är korrekta eller ej har jag ingen koll på. Men om vi antar att de är det, så blir det dyra jobb.

Att sänka krogmomsen innebar nämligen att i runda slängar försvann nånstans mellan 5-6 miljarder kronor ur skattkistan. För dessa pengar hade man kunnat göra mycket annat. Inte minst hade vi kunnat få fler jobb.

Om vi nu ska prata moms så undrar jag samtidigt varför det finns så olika momssatser på media. Köper du en tidning, så är det en momssats, betalar du ditt internet ett annat osv.
För mig är det media som media och då behöver vi inte ha olika satser. Varför det ska ligga 25 procents moms på ett internetabonnemang har jag aldrig fattat.

Gör du?