Twingly statistik

20 december 2012

Tidens tecken

I två veckor har jag slunkit in på ett av min stads apotek. Jag hade för avsikt att göra ett snabbt inköp. Det enda jag skulle ha var rakvatten. Men tre gånger fick jag allt gå där ifrån utan att ha handlat.

Jag hittade helt enkelt inget rakvatten och de gånger jag besökte var det mycket folk och ingen att fråga om rakvatten heller. Idag gick det bättre. Personalen hade tid och när jag frågade efter rakvatten fick jag veta att det stod gömt “bakom”.

- Aha, stöldbegärligt alltså? sa jag.
- Ja, du vet det är ju alkohol i, fick jag till svar.

Att folk petat i sig både rakvatten och T-röd genom åren likväl som gammaldags skokräm är inget nytt för mig. Men det visar sig alltså nu att stölderna kring bland annat rakvatten ökat. Därför att innan stod de väl synliga och exponerade på hyllan till oss konsumenter. Sedan en tid tillbaka måste man nu be personal hämta fram den typen av varan.

Efter besöket gör jag lite stickkontroller hos en del handlare. Jodå, allt med minsta lilla alkohol i försvinner ut, utan betalning. Drogmissbruket är stort. Jag fick lära mig att den här typen av stölder ökat markant de sista åren.

Man undrar ju varför. Sen kommer man snart till den insikten om att regeringen vill göra det allt svårare för folk som redan har det värst ställt. I tider då man ska spara och inte betala skatt så får missbrukarna allt mindre tabletter utskrivna och de tvingas hitta andra metoder för sina rus.

Detta blir sen en sak som drabbar oss ute i samhället. Vi kan ju tänka på det så här några dagar innan jul.

På apoteket tackade jag artigt för mitt rakvatten när jag betalade.
- Tack. Nu är min helkväll räddad, skämtade jag, men med en väldigt allvarlig underton.

12 december 2012

Allt är slut

Snöbudgeten är slut! Detta ser jag på rubrik efter rubrik från södra delarna av landet Sverige. Det har legat snö en vecka och nu finns inga pengar, varnar man för.

Allt är förstås bara en osanning. Ingen kommun kan nämligen lägga en budget för hur mycket snöröjning ska kosta i södra Sverige. Vissa år kommer vare sig en snöflinga eller minusgrader. Åren efter kan det vara halvmetern med snö och svinkallt i tre månader.

Lägger vi ihop den ekvationen så kommer den att gå ihop. Därför blir det ju löjligt att prata i de termer som man nu gör. Att det kan komma snö på vintern torde inte vara en nyhet.

Så lägg ner detta tjafsandet nu! Själv vill jag ha vår nu. Så nu kan det vara slut på vintern…