Twingly statistik

28 november 2012

Läkemedel - igen

Det var en nyhet för flera år sedan. Vaddå?
Jo, att alla läkemedel inte omfattas av den så kallade läkemedelsförsäkringen.

Radions P4 uppmärksammade problematiken 2010, visar en snabbkoll av mig. Det var säkert tidigare än så.
Nu är det SVT som kör ett race i frågan. Allt detta sker medan ansvarige Göran Hägglund tycks köra ett fegt race.
Han vägrar nämligen svara på följderna.

Saken borde vara enkel. Det som säljs som läkemedel ska ingå i försäkringen. Med andra ord ska inget preparat säljas som inte kan försäkras. Möjligen kan EU sätta pinnar i hjulet för en sån lagändring, men då får man jobba för att driva igenom den. Eller rättare sagt: vara i framkant och driva igenom detta.

Till sist noterar jag följande: Om man ska bli politiker gäller att ta ställning till om man ska bli språkrör eller järnrör.

 

Sverigesradio.se: P4 Extra: Läkemedelsförsäkring gäller inte alla preparat

Läkemedelsförsäkringen

SVT.se: Hundratusentals svenskar utan läkemedelsförsäkring

24 november 2012

Nedskräpning i ett miljöhus

soprum

Sedan en längre tid tillbaka har mitt bostadsområde förvandlats. Numera vågar snart inte hyggliga människor gå till sina miljöhus för att slänga skräp. Det är nästan så man slår omkull på all bråte som slängs runt.

Anledningen är enkel. Ingenting får ligga där det en gång lagts och saker som inte hör hemma i miljöhuset hamnar där ändå. Man kan hitta i stort sett allting. Eftersom miljöhusen är låsta är det enbart de boende själva som kommer in i dem.

Med andra ord är det mina grannar som ställer det. Risken är stor att hyrorna kommer höjas för att folk inte sköter sig. En sak som kommer drabba oss allihopa. Jag vägar banne mig att finna mig i det.

För det första: Folk ska inte behöva vara rädda för att slänga saker.
För det andra: Det ska vara ordning och reda i miljöhuset.
För det tredje: Vi som sköter oss ska inte behöva tolerera detta.
För det fjärde: Sätt dit de som inte sköter sig!

Jag vet att detta är en ren skitsak. Men den engagerar mig oerhört och jag vill faktiskt inte att mitt en gång fina bostadsområde ska slumma igen.

21 november 2012

Hyckleri

En gratistidning där jag bor presenterar idag en “kommunal sida”. Där står kommunalrådet som är M-märkt och säger nåt. Bland annat. Jag har inget emot att min kommun annonserar, inte alls. Men då ska det gå riktigt till.

Tydligen ska detta bli ett stående inslag i tidningen.
Frågorna i min skalle är många:
Vad kostar detta skattebetalarna? Eller är det gratis att “annonsera”?
Om det är gratis: Är det förenligt med kommunallagen att göra på detta sättet?
Ska inte kommun i första hand säkra det lokala? Tidningen ifråga är dansk-ägd som kommunen lagt “sin sida på”.

Alliansstyret i min kommun har gjort sitt tydliga val. Det inser jag nu. De kommunala bolagen lär säkert få pekpinnar att inte annonsera någon annanstans än just i denna dansk-ägda tidning.

Är det verkligen rätt? Därför att samtidigt tycker styret i kommunen att vi ska handla lokalt och ställa upp för de som driver företag och annan verksamhet i kommunen.

Varför ska då kommunen gynna en dansk?

Mejlet som försvann

Radion är banne mig ett av de bästa medier vi har. Sociala medier kan aldrig mäta sig mot riktiga hårt arbetande journalister.

Att gräva där man står, är ett gammalt ordspråk inom journalistiken. Man hittar alltid något och behöver alltså inte bege sig så långt bort heller.

Nu när ekot avslöjar konstigheter i Saudiaffären så kommer den blomma upp igen. Att mörka undan saker har aldrig varit en bra grej, kan jag avslöja. Det är pinsamt att sånt här bara får ske.

Än värre är också regeringens inblandning i denna minst sagt skumma affär.
Vilka som nu ska avgå återstår att se. Men blir det inget efterspel kring ekots avslöjande, ja, då kan vi lägga ner skiten till demokrati och landet Sverige.

KU-granskningen som ska göras riskerar att bli ett spel för galleriet. En fråga som också infinner sig är: Vad visste oppositionen?
Nästa fråga är: Vad gör oppositionen nu?

Sveriges Radio: Ekot: Känslig handling om Saudiaffär mörkad i diarium

Martin Mobergs betraktelser: Som en boomerang, kommer Saudiaffären tillbaka

18 november 2012

Dumstrut till centern

Centern behöver knappast några politiska motståndare längre. Numera tycks det vara legio att komma med utspel som är rena dumheterna.

Somalier som ska hämta fikabröd toppar min lista denna vecka.

Tätt därefter kommer ytterligare en centerpartist som i en lokal insändare sågar allt som sossarna kommer med när det gäller arbetsmarknadspolitik. Centerpartisten kan inte se att det alliansregeringen åstadkommit inte gjort det bättre för arbetslösa. Fler är inte i arbete, fler är inte borta från utanförskap.

Fakta är att: fler är arbetslösa, fler är i utanförskap.
Centerpartiets svar, och förmodligen alliansens, är att göra mer av saker som inte har nån påverkan.

Grattis alla stollar! Vi får den regering vi förtjänar. Snart är det banne mig dags att avlägga en form av “röstningsprov” innan man får besegla ett valkuvert.
Nästan hälften av svenska folket är bra dumma i skallen. Cirka 3 procent av dem är dessutom, av nån anledning, centerpartister.

Radio Blekinge P4: Långtidsarbetslösa kan jobba med att hämta fikabröd.

Sydöstran: Opinion: Menar du allvar, Ingrid Hermansson?

14 november 2012

Vård i landet Sverige år 2012

Här ska ni få höra en alldeles sann historia.

Allt började med en man vars höftben hakade upp sig. Han fick ganska snart en tid för operation på ett sjukhus. Efter att ha väntat länge väl satt han en dag i väntrummet på sjukhuset.

Väl där fick han veta att han kunde köra hem igen. Det skulle inte bli nån operation.
Anledningen? undrar du.

Jo, det fanns inga delar till mannen, trots att ingreppet var planerat.

8 november 2012

Del trettonhundratolv: Mediciner

Medicineländet tycks aldrig ta slut. Avregleringen är ett skämt för oss konsumenter.

Min gamla mor har vid tre tillfällen under en period av tre veckor ringt och beställt nya mediciner. Varje gång vi skulle hämta ut på apotek har det inte ens funnits ett recept!
Detta har alltså hänt tre gånger på lika många veckor.
- Ring igen, sånt här kan hända, var det besked min mor fick.

Sånt här ska banne mig inte kunna få hända, säger då jag som svar på det.
Ta tillbaka det statliga monopolet!
Undrar just vilka partier som skulle vilja föreslå det? Förmodligen inte ett enda. Men min röst skulle de få…
=============================

Har också träffat en yngling vars mor har haft besvär med andningen. Köp syrgas, fick hon till svar. Det visar sig nu kosta 15.000 spänn. Det har man bara inte att snyta genom näsan, så där. Hade det gått via en riktig läkare kunde hon fått rabatt….

Ingenting häpnar jag för längre. Vårt samhälle håller på att skaffa en segregation mellan befolkningen att det är oklokt en demokrati. På högerflanken vill man ha det så politiskt sett. Men vänsterflygeln måste profilera sig hårdare och visa upp vad som händer i vårt samhälle.

Inte minst nu när arbetslösheten kommer öka rejält med tanke på alla varsel som läggs.

7 november 2012

Vad var det jag sa!

Nedgången i svensk ekonomi började för över ett år sen. Redan i augusti 2011 såg jag tydliga tecken på detta. Jag pratade om det och fick bortviftande svar.

Idag kan jag bara konstatera: Vad var det jag sa!

Nu skriver vi 2012 och sedan semestern detta året har varsel på varsel lagts. Nu är det inte Sveriges fel, menar man, utan problemen i EU.

Samma EU som en gång skulle vara Sveriges räddning blir med andra ord vårt fall! Detta visar att våra politiker och lobbyister är inget annat än ett gäng människor som gissar och tror. Politik är inte vetenskap, precis som ekonomi. Nu vet att jag man delar ut ekonomipris. Men i mina ögon är det rena dravlet.

Hela börsen med handel av aktier och värdepapper är egentligen bara uppbyggd på förväntningar. När de inte kan håvas in så går det dåligt.

Arbetslösheten ökar nu dramatiskt i Sverige. Svaret från vår regering på detta finns inte. I en lokalblaska läser jag en insändare av en centerpartist. Hon menar att det ska bli fri etableringsrätt för arbetsförmedlingar. En peng ska också knytas an till den arbetslöse, ungefär som en skolpeng.

Detta kommer skapa A-, B- och möjligen ett C-lag på den svenska arbetsmarknaden. De som står längst bort ligger i Fas 3. Ingen av dem kommer i riktiga jobb. Vilket företag som vill tjäna pengar är villiga att ta på sig dessa människor?

Nä, utanförskapet är numera vardag för de som tidigare “bara” var arbetslösa. Sedan regeringen tillträdde har de också satt in dem i olika fack. Fack de inte kommer ur.

Hopplösheten breder ut sig bland sjukskrivna och arbetslösa. Personligen känner jag människor som åter igen blir arbetslösa. De trillade ur redan under 90-talskrisen och får nu åter lämna sina anställningar.

Framöver kommer jag ta itu med ett projekt som förmodligen kan ge lite trygghet åt alla dessa vilsna människor. Det blir ett helt och hållet privat projekt som jag tror på. Jag tjänar inte ett ruttet lingon på att hjälpa människor, men gör det ändå. Lyckas jag med mitt nya projekt kommer jag lämna hela idén till arbetsförmedlingen. Det är den myndighet som ska hjälpa arbetslösa. Inte privata företag.

Jag är beredd att testa saker för att folk som är utsatta ska få en drägligare tillvaro. Varför är inte folk i gemen det? Var är solidariteten idag?

2 november 2012

Frank Zappa

 

zappa

Äntligen skriver Aftonbladet lite om den största musikaliska personlighet vi haft under hela 1900-talet. Namnet är Frank Zappa.

Mikael Strömberg håller i pennan och skriver att Frank Zappas musik nu gör entré i nya olika kanaler. Det är bra. Därför att när ni väl lärt er förstå musiken så kommer ni fastna för något som håller genom alla tider. Frank Zappa drar sig inte för att säga saker om allt möjligt. Does Humor Belong in Music? frågar han sig i ett album.

Han använder såväl humor som ironi. Min favoritplatta genom åren har blivit Roxy & Elsewhere. Ett galet bra dubbelalbum han släppte 1974. När kompisar rattade in Eagles så spelade jag Zappa. Från första stund var jag fast.

Nu, långt senare, är det bra länge sedan jag kompletterat upp med alla album han släppte. 60 album blev det! Bara det är helgalet och imponerande. Nä, ta nu och sök upp lite goa klipp från en härliga människa. Musik finns tydligen att hitta lite varstans.

Mikael Strömbergs avslutningsord i artikeln tar jag med mig: “I det längre perspektivet förstår vi att hans omstörtande verksamhet tillhör en tradition. Han kunde visserligen få en lp-skiva skickad i retur med ett kulhål rakt genom vinylen och ett följebrev: ”Spela aldrig in en så usel skiva igen!” Men han gav ut 60 plattor och planerade 60 till.

När alla konserthus har brunnit ner står Zappa ensam kvar.”

Tack, Mikael!

 

Aftonbladet: Kultur: 100% Zappa

Wikipedia: Frank Zappa